Halkar - Bilgiler
27/03/2014 5:00
Alm. Vergoldung (f), Fr. Chrysographie dorue (f), İng. Chrysography, gildin. Altın yaldızlı süsleme. Halkârın çeşitleri çoktur. Câzib olan bu süsleme usûlü, bir kitapta, bir levhada, bir yazı kenarında veya herhangi bir yerde görülebilir.

Halkâr’da her çeşit şekle ve çiçeğe yer verilebilir. Halkâr, örneklerini tabiattan alması, çok çeşitli ve süslü olması ile bilinir. Doğuda, bilhassa Türk âleminde müstesnâ bir mevki almıştır. Tabiattan alınan halkâr nümûnelerinde yıldız çiçeği, çınar yaprağı, gül, nergis, reyhan, çam kozalağı, servi, gül goncası, lâle, sümbül, kuş gövde ve kanatları, pekçok yaprak nevileri (çeşitleri), yonca yaprakları, yer menekşesi, enginar yaprağı, hendesî (geometrik) şekiller ve benzeri tezyînî teferruât çok sık görülür.

Halkâr yapılacak kâğıdın âharlı, bir yere iyi yapıştırılmış olması, altın ve boyalarla düzgünlüğünü kaybedecek kadar ince ve âdi olmaması ve bir de zer-mühre denen parlatma taşı ile mühürlenebilecek kâğıtlardan olması lâzımdır. Halkâr hafif renklere boyanmış kâğıtlar üzerinde güzel bir tesir bırakır, çok güzel görünür. Sulu altın yaldız sürülmüş yapraklara “berg-i halkârî”, desenin renklendirdiği halkâriye de “zer-şikât” denir. Halkâr ata yâdigârı sanatlarımızdandır.

Sonraki
Sonraki Konu:
İcma

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu