İki ucuna ağırlıklar asılı metal bir çubuğu kurallara uygun olarak kaldırmanın esas alındığı spor dalı. Bu metal çubuk da halter olarak adlandırılır. Koparma, silkme ve pres adlarında üç ayrı dalı vardır. Koparmada sporcu halteri tek bir harekette başının üzerine kaldırır. Silkmede iki aşama vardır. Sporcu önce halteri göğüs hizasına getirir, daha sonra bacaklarından destek alarak başının üzerine kaldırır. Preste ise sporcu halteri yine göğüs hizasına kaldırır; ancak bu sefer bacaklarından destek almadan başının üzerine kaldırmak zorundadır. Halter müsabakaları, yarışmacıların kilosuna göre değişik sıkletlerde yapılır. Her sıklette sporcular bu üç dalda haklarını kullanırlar. Toplamda en yüksek ağırlığı kaldıran halterci birinci olur.
Türkiye'de halterin tarihi oldukça eskilere dayanmaktadır. IV. Murat'ın bugünkü haltere benzer bir spor yaptığı bilinmektedir. 1890'lı yıllarda bugünkü şekliyle halter sporu Osmanlılarda yapılmaktaydı. Halter Türkiye'nin uluslar arası karşılaşmalarda en çok madalya kazandığı spor dallarından birisidir. Özellikle 1986 yılında Türkiye'ye yerleşen Naim Süleymanoğlu'nun başarılarının ardından, bu spora olan ilgi artmış ve dünya şampiyonalarında ve olimpiyatlarda altın madalyalar birbirini izlemiştir. Özellikle son yıllarda ardı ardına kazandığı dünya ve olimpiyat birincilikleriyle Halil Mutlu, bu spor dalında ülkemizi başarıyla temsil etmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.