Hara - Bilgiler
09/01/2014 16:00
Alm. Gestüt n; (Zucht) stall m, Fr. Haras m, (Zucht) stall m, İng. Stud/farm stock/farm, haras. At üretilen çiftlik. Islah etmek ve yavru yetiştirmek için bir araya toplanmış aygır ve kısrakların bulunduğu yer.

Son zamanlara kadar yalnız at neslinin ıslâhı için uğraşılan haralarda günümüzde atın yanında koyun, sığır, tiftik keçisi gibi hayvan cinslerinin ıslâhı da yapılmaktadır.

Haracılığın dünyâ zootekni târihinde çok eski bir mâzisi vardır. Hara eskiden Arabistan, Ukrayna ve Türkistan’da kullanılıyordu. İlk modern hara Fransa’da kurulmuş, buradan da, diğer Avrupa devletlerine yayılmış ve dünyaca meşhur haralar meydana gelmiştir. Türkiye’de modern ve ilmî metodlarla çalışan hara, Aziziye’de (Mahmûdiye-Eskişehir) 1913 senesinde kurulmuştur. Fakat Birinci Dünyâ Savaşının başlaması ve Yunanlıların Eskişehir bölgesini işgal etmeleri yüzünden bu hara istenilen gelişmeyi gösterememiş, göç yüzünden hayvanların büyük bır kısmı telef olmuş ve damızlık at bakımından büyük zararlara uğramıştır. İstiklâl Savaşının sona ermesi ile tekrar faaliyete başlamış ve Türkiye haracılığının esâsını teşkil etmiştir (1923).

Daha sonra Karacabey’de Türkiye Cumhuriyetinin ilk modern harası kurulmuştur. Bu haranın çalışmaları diğer haraların kurulmasında faydalı olmuştur. Burada at, sığır, koyun türünün ilmi çalışmalarla ıslâhı yapılırken, aynı zamanda çayır ve mer’alar, ilmî metodlarla daha iyi hâle getirilmiştir.

Bugün devlet haralarında yetiştirilen Arap atları, sür’at, mukâvemet, zarâfet ve asâlet gibi ideal bir hayvanda bulunması gereken özellikleri taşımaktadır. Karacabey harasında yetiştirilen merinos koyunu ise yapağı, et ve süt bakımından yetiştirilen en iyi koyun ırkıdır.

Günümüzde başta Karacabey olmak üzere, Çifteler, Karaköy, Sultansuyu, Çukurova, Konya ve Altındere haraları kurulmuştur.

Çıkarılan 867 sayılı kânunla kurulmuş olan devlet haraları, ilmî metodlarla çalışan döner sermayeli ıslah ve yetiştirme kurumlarıdır.

Sonraki
Sonraki Konu:
Rastık

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu