Bir cismin sabit kabul edilen bir noktaya göre zamanla yer değiştirmesi. Hareket hâlindeki bir cismi durdurmak ya da hareketsiz durumdaki bir cismi harekete geçirmek için kuvvet uygulanması gerekir. Bir cismin bulunduğu yere o cismin konumu denir. Harekete başlanan noktaya ilk konum, cismin hareket sonucu ulaştığı yere ise son konum adı verilir. Hareketlinin son konumu ile ilk konumu arasındaki fark (uzaklık) yer değiştirme miktarını verir.
Hareket, her zaman sabit bir noktaya göre belirlenir. Örneğin, hareket eden bir araçta oturan kişiler, araca göre hareketsiz, yere göre hareketlidir. Hareket eden bir nesnenin izlediği yola yörünge denir. Bu yörüngeler, doğru, eğri,elips ya da daire şeklinde olabilir. Örneğin, saatlerdeki akrep ve yelkovanın yörüngesi dairesel, Dünya'nın Güneş etrafında dönerken izlediği yol elips şeklindedir. Düz yolda giden bir arabanın yörüngesi ise doğru şeklindedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.