Hasan Hüsnü Erdem - Bilgiler
23/04/2014 17:00
Diyânet İşleri başkanlarından. 1889 târihinde Akseki’nin Sadıklar köyünde doğdu. Babası müderris Hacı Sâdık Efendi, annesi Hacı Bekir Ağanın kızıFatma Hâtundur.

İlk tahsilini doğduğu köyde yaptı. Arap dilinin gramerini ve mantık ilmini babasından okudu. Bir müddet Konya’da tahsile devâm ettikten sonra babasının izniyle İstanbul’a gitti. Burada Medresetü’l-mütehassısînin fıkıh ve usûl-i fıkıh şûbesinden pekiyi derece ile mezun oldu. 1920 târihinden îtibâren Antalya Dârü’l-Muallimîn ve Mekteb-i Sultâniyede din dersleri vermeye başladı. 1922’deAnkara Dârü’l-Hılâfe Medresesi fıkıh ve mecelle grubu müderrisliğine tâyin edildi. Bu müessesede gösterdiği başarıdan dolayı Umûr-ı Şer’iyye ve Evkaf Vekâleti Tedrisat Müdürlüğü âzâlığına getirildi.

Şer’iyye Vekâletinin kaldırılması üzerine Antalya İmam Hatip Mektebine tâyin olunan Hasan Hüsnü Erdem, burada din dersleri ile birlikte; pedegoji, psikoloji ve sosyoloji dersleri verdi. Buradan Isparta ortaokuluna tâyin edildi. Bu sırada ortaöğretimde din derslerinin de yasaklanması üzerine uzun yıllar Türkçe öğretmenliği yaptı. 1944 yılında Diyânet İşleri Reisliği müşâvere heyeti âzâlığına tâyin olundu. 1952 yılında İlâhiyât Fakültesinde tefsir ve tefsir târihi dersleri verdi ve bu fakültede birçok değerli öğrenciler yetiştirdi.

5 Nisan 1961 târih ve 270 sayılı kararnâme ile Diyânet İşleri Reisliğine Hasan Hüsnü Erdem getirildi. Reisliği zamânında 1961 târihinde neşredilen Kur’ân-ı Kerîmin Türkçe Meâli adındaki tercümenin önsözünde yazdığı yazısında şöyle demektedir:

“Kur’ân-ı kerîm gibi ilâhî belâgat ve i’câzı hâiz bir kitap, yalnız Türkçeye değil, hiçbir dile hakkıyla çevrilemez. Eski tefsirlerin ışığı altında verilen mânâlara da tercüme değil, meâl demek uygundur. Kur’ân’ın yalnız mânâsını ifâde eden sözleri, Kur’ân hükmünde tutmak, namazda okumak ve aslına hakkıyla vâkıf olunmadan ahkâm çıkarmak câiz olmaz.”

Hasan Hüsnü Erdem bu sözleri ile ilmî ve dînî bir gerçeği açıkça ifâde etmiş ve o devirde “Kur’ân-ı kerîmi öz dilimizle okuyalım.” diyenlere en güzel cevâbı vermiştir.

Diyânet İşleri Başkanlığı görevinde 3 sene 6 ay 7 gün kalan Hasan Hüsnü Erdem, 12 Ekim 1964 târihinde emekliye sevk edildi. 1974 yılında Ankara’da vefât etti.

Eserlerinden bâzıları şunlardır: 1) Ebedî Risâlet, 2) Riyâzü’s-Sâlihîn, 3) İslâm Büyükleri, 4) 40 Kudsî Hadîs Tercümesi, 5) İlâhî Hadîsler Tercümesi, 6) 101 Hadîs Tercümesi, 7) Müslümanlıkta İlmin Değeri.

Önceki
Önceki Konu:
Süleyman Nazif
Sonraki
Sonraki Konu:
Çene

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: