Asıl adı Osman Nevres olan Hasan Tahsin, 1888 yılında Selânik'te doğdu. İkinci Meşrutiyet'in ilânından sonra İttihat ve Terakki Cemiyetine girdi. Aynı yıl Sorbonne Üniversitesinde siyasal bilimler öğrenimi gördü. İstanbul'a döndükten sonra işgal altında bulunan bölgelerle Türk nüfusun yoğun olduğu topraklarda çalışmalar yapmak için Teşkilât-ı Mahsusaya girdi. Balkanlarda Türklere karşı kışkırtıcı propaganda yapan İngiliz gazetecilere suikast düzenlediği için Romen yönetimi tarafından tutuklandı. 1916'da Alman ve Osmanlı ordularının Bükreş'e girmesinden yararlanarak ceza evinden kaçtı ve İstanbul'a döndü. Verem tedavisi görmek üzere İsviçre'ye gitti. Yurt dışına çıkarken güvenlik nedeniyle pasaportuna babasının adı olan Hasan Tahsin adını yazdırdı. Daha sonra da hep bu adı kullandı. 1918'de İzmir'de Hukuk-ı Beşer gazetesini çıkarmaya başladı.
Mondros Ateşkes Anlaşması'ndan sonra Yunan işgaline karşı çıkan Redd-i İlhak Cemiyetinin kurulmasına öncülük etti. 15 Mayıs 1919'da İzmir'e çıkan Yunan askerlerine karşı ilk kurşunu sıkarak silâhlı direniş başlattı. Yunanlıların açtığı ateş sonucu öldürülen Hasan Tahsin, gerek Kurtuluş Savaşı döneminde gerekse sonraki yıllarda düşman işgaline karşı direnişin simgesi oldu. Hasan Tahsin anısına 1973'te, İzmir Konak Meydanı'na "İlk Kurşun Anıtı" dikildi.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.