Hatay - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Akdeniz Bölgesi'nin en doğusunda yer alan il. Yüz ölçümü 5403 km2, nüfusu 1 253 726 kişi (2000), il plâka kodu 31'dir. İlçeleri, Merkez (Antakya), Altınözü, Belen, Dörtyol, Erzin, Hassa, İskenderun, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Samandağı ve Yayladağı'dır.

Hatay ilinin kıyı kesimleri dar ova şeridinden oluşmuştur. İl topraklarında bulunan en önemli dağlar, Amanos dağları ile Ziyaret dağlarıdır. En büyük ovası Amik Ovası'dır. Bu ova ilin en verimli tarım alanıdır. En önemli ırmağı Asi Irmağı'dır. Bu ırmak, Lübnan'dan doğar, Suriye'den geçerek Hatay topraklarından Akdeniz'e dökülür. Asi Irmağı, Türkiye ile Suriye arasında doğal bir sınır oluşturur. Amik Ovası'nda bulunan Amik Gölü kurutularak verimli tarım alanları elde edilmiştir. Hatay ilinde turizm açısından önemli olan birkaç küçük göl vardır. İlde Akdeniz iklimi egemendir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Dağların Akdeniz'e bakan kesimlerinde makilikler vardır. İç kesimlerdeyse meşe, kayın ve çam ormanları bulunur.

Ekonomik açıdan oldukça gelişmiş bir ildir. Nüfus yoğunluğu açısından Türkiye'nin dördüncü büyük ilidir. Gelişmiş ulaşım ağı ve tarım ürünlerinin işlendiği sanayi kuruluşları vardır. Yetiştirilen en önemli ürünleri, buğday, soğan, çiğit, pamuk, arpa, baklagiller, patates, bağ ve bahçe ürünleri, turunçgiller, zeytin, incir, üzüm, kavun, domates ve çeşitli sebzelerdir. Hatay ilinin, Türkiye turunçgiller üretiminde önemli bir yeri vardır. Hayvancılık, tarıma ağırlık verilmesinden dolayı gerilemiştir.

İl ekonomisinde ulaşım ve ticaret de önemli bir yer tutar. Kara ve deniz yolları ili diğer illere bağladığı gibi, diğer ülkelerle bağlantısını da sağlar. İskenderun limanı Akdeniz'de bulunan ikinci büyük limandır. Orta Doğu ülkelerinin temel gereksinimlerinin çoğu, bu liman aracılığıyla sağlanır. Sanayi daha önceleri tarıma dayalıydı. En önemli kuruluşları, dokuma, pamuk yağı, zeytinyağı, sabun, gübre, tarım ilâçları, makine, oto yedek parçaları, tuğla ve kiremit fabrikalarıdır. 1975 yılında İskenderun'da demir-çelik fabrikasının kurulmasıyla sanayi oldukça ilerlemiştir.

1939 yılında Türkiye Cumhuriyeti'ne katılan Hatay ilinin geçmişi oldukça eskilere dayanır. Yapılan kazılardan elde edilen buluntular sayesinde, ilk yerleşimin Taş Devrinde yapıldığı anlaşılmıştır. Kuruluşu eski çağlara dayanan Antakya kentiyse, tarihi boyunca pek çok uygarlığın yerleşim yeri olmuştur. Antakya surları İstanbul surlarından sonra Türkiye'nin en uzun surlarıdır. Romalıların sayfiye yeri olarak kullandıkları Harbiye'de (Daphne) bulunan mozaikler Antakya Arkeoloji Müzesinde, ABD'de bulunan çeşitli müzelerde ve Paris'te sergilenmektedir. Bu müze dünyanın ikinci büyük mozaik koleksiyonuna sahip müzesidir. Hristiyanların hac yeri olan Sen Piyer Kilisesi ve Arsuz plâjları diğer önemli yerleridir.

İLGİLİ KONULAR

Hatay Sorunu

Önceki
Önceki Konu:
Hasan Dağı
Sonraki
Sonraki Konu:
Havana

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu