Hava Kirliliği - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Atmosferde toz, gaz, duman ve koku şeklinde bulunabilecek kirleticilerin, insan ve diğer canlılarla cansız varlıklara zarar verecek miktara yükselmesi.

Hava kirliliğine yol açan nedenlerin başında, endüstride, konutlarda, taşıtlarda ve enerji santrallerinde kullanılan fosil yakıtlar gelir. Bu yakıtlar yandıktan sonra baca ve egzozlardan çevreye kükürt dioksit, azot oksitler, karbon monoksit, uçucu organik bileşikler, kurşun ve partiküller verilir. Hava kirliliğine yol açan etkenler arasında yanardağ faaliyetleri, spreylerde kullanılan bazı maddeler, orman yangınları, çöpler ve çöplerin yakılmasıyla radyoaktif maddeler de yer alır. Kirli hava, özellikle, çocukları ve yaşlıları etkiler. Bununla birlikte bütün insanlarda alerji, astım, kanser, öksürük, boğaz ağrısı, bronşit ve verem gibi hastalıklara yol açar. Ayrıca vücut direncini azaltır. Hava kirliliği, yalnızca insanları değil, bütün canlı ve cansız varlıkları etkiler. Asit yağmurlarına ve sera etkisine yol açar.

Hava kirliliğinin önüne geçmek amacıyla devletler tarafından "hava kirliliği kontrol politikaları" oluşturulmaktadır. Bu uygulamalar kapsamında endüstri kuruluşlarında baca filtreleri kullanımı, kaliteli yakıtların kullanımı, ısınma ve endüstride doğal gaz kullanımı, taşıtlarda kurşunsuz benzin kullanımı, çöplerin yakılması yerine değerlendirilmesi, ozon tabakasına zarar veren spreylerin kullanımının yasaklanması ve bitki örtüsünün geliştirilmesi üzerine çalışmalar yapılmaktadır.

İLGİLİ KONULAR

Çevre Kirliliği, Asit Yağmuru

Önceki
Önceki Konu:
Hava
Sonraki
Sonraki Konu:
Haşhaş

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: