Hazıne Ve Dış Ticaret Müsteşarlığı - Bilgiler
Devletin dış ticâret politikalarını uygulamak, hazîne, para kredi ve nakit hareketleri ile iç ve dış borçlanma işlemlerini yürütmek için kurulmuş teşkilât. 13.12.1983 târihinde Bakanlar Kurulu karârıyla 188 sayılı Kânun Hükmündeki Kararnâme (KHK) (17.6.1982 târihli ve 2680 sayılı Kânunun verdiği yetkiye dayanılarak), Hazîne ve Dış Ticâret Müsteşarlığı Teşkilât ve Görevlerini belirlemiştir.

Hazîne ve Dış Ticâret Müsteşarlığı kuruluşuna âit 188 ve 232 sayılı Kânun Hükmünde Kararnâmeler, 16.4.1989 târihinde 3274 sayılı kânun ile değiştirilerek kabul edilmiştir. Böylece, Hazîne ve Dış Ticâret Müsteşarlığı Teşkilât ve Görevleri Hakkında Kânun yürürlüğe girmiş, Hazîne Dış Ticâret Müsteşarlığı, bütün hazîne işlemlerinden, devlet borçlarının yönetiminden sorumlu duruma gelmiştir. Bütçenin uygulanması ve ödenek işlemleri Mâliye ve Gümrük Bakanlığının yetki ve sorumluluğunda kalmıştır. Bütçe uygulamasında, ödenek işlemlerinin, nakit işlemleriyle devâmı ve hazine işlemlerinin bütçe uygulamasının bir parçası olması sebebiyle Bakanlık ve Müsteşarlık arasında sürekli ve etkin bir koordinasyon kurulmuştur.

Hazîne ve Dış Ticâret Müsteşarlığının görevleri şöyle sıralanabilir:

Ekonomi ve dış ticâret politikalarının hedeflerinin tesbiti ile ilgili çalışmaları yapmak ve kararlaştırılan politikaları uygulamak.

Hazîne, para kredi nakit hareketleri ile devletin iç ve dış borç işlemlerini düzenlemek.

Hazîne işlemlerine âit kânun tasarılarını ve diğer mevzuatı hazırlamak ve hazırlanmasına katılmak.

İhrâcât ve ithâlâtın kalkınma plânları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler çerçevesinde yürütülmesini sağlamak.

İki taraflı ve çok taraflı iktisâdî ve ticârî anlaşmalarla ilgili hizmetleri yürütmek.

Kamu İktisâdî Kuruluşları ile İktisâdî Devlet Teşekküllerinin genel yatırım ve finansman programını hazırlamak, uygulanmasını tâkib etmek,

Bakanlar ve sermâye piyasasına ilişkin politikaları hazırlamak, uygulanmasını izlemek ve denetlemek.

Diğer kânunlarla yukarıdaki konularla ilgili olarak verilen görevleri yapmak.

Yukarıda sıralanan görevlerle donatılmış olan Müsteşarlık, Başbakanlığa bağlıdır. Başbakan, Müsteşarlığın yönetimi ile ilgili yetkilerini Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı vâsıtasıyla kullanabilir. Müsteşarlık, merkez, taşra ve yurtdışı teşkîlâtı ile bağlı kuruluşlardan müteşekkildir.

Önceki
Önceki Konu:
Flama

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: