Yalnızca hidrojen ve karbon elementlerinden oluşan bileşikler. Hidrokarbon moleküllerinde, karbon atomları birbirlerine değişik biçimlerde bağlanarak molekülün ana yapısını belirler. Hidrojen atomlarıysa karbon atomlarına bağlanarak molekülün yapısını tamamlar.
Molekül yapılarındaki farklılıklara karşın, hidrokarbon bileşiklerinin pek çok ortak özellikleri vardır. Suda hiç çözünmeyen bu bileşikler, yalnızca eter gibi organik çözücülerde ve birbirlerinde (başka bir hidrokarbon bileşiğinde) çözünürler. Hidrokarbonlar, yanıcı bileşiklerdir. Oksijenle yanarak, karbon dioksit ve suyla birlikte ısı açığa çıkardıkları için yakıt olarak kullanılırlar. Doğada bol miktarda bulunan hidrokarbonların temel bileşenleri ham petrol ve doğal gazdır. En fazla yakıt olarak, ayrıca plâstik, çözücü ve patlayıcı gibi çeşitli sanayi ürünlerinin üretiminde ham madde olarak kullanılırlar.
Hidrokarbonların yapısı ve kimyasal özellikleri, atomları birbirine bağlayan kimyasal bağın türüne göre değişiklik gösterir. Bu bileşikler yapılarına göre alifatik ve aromatik hidrokarbonlar olmak üzere iki ana gruba ayrılır. Alifatik hidrokarbonlar, karbon atomlarının bir zincir oluşturduğu, birbirine bağlandığı halkasız bileşiklerdir. Aromatik hidrokarbonlar ise, halkasal bileşiklerdir. Bu bileşiklerin çoğu halkadaki bir ya da birkaç hidrojenin yerine başka atom ya da atom gruplarının geçmesiyle türetilebilir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.