Hidrür - Bilgiler
12/04/2014 18:30
Alm. Wasserstoffverbindung (f), Fr. Hydrure (f), İng. Hydride. Hidrojen ile başka bir elementin meydana getirdiği bileşik. Biri hidrojen olmak üzere genellikle iki çeşit elementten meydana gelmiştir. Elementlerin birçoğu hidrojen ile bileşik meydana getirir ve hidrojen bileşikteki ikinci elementten daha az negatif olsa bile bu bileşiklerin hepsine hidrürler denir. Meselâ H2S bir hidrürdür. Fakat hidrojen sülfür olarak adlandırılmıştır. Hidrürleri üç sınıfa ayırmak mümkündür.

Kovalent hidrürler: Bu hidrürler, metalik olmayan elementler ile hidrojenden meydana gelmiştir. Elementleri bir arada tutan bağ kovalent bağdır. CH4 (metan), NH3 (amonyak), H2O (su). Bor hidrürler ve hidrokarbonlar birer kovalent hidrürdür. Kovalent hidrürler âdi sıcaklıkta gaz veya sıvı hâlde bulunurlar.

Tuzumsu veya iyonik hidrürler: Çok elektropozitif yâni (+) değerlikli olmayı seven bir element ile hidrojenin meydana getirdiği katı iyonik bileşiklerdir. Meselâ: Lityum hidrür (LiH), sodyum hidrür (NaH) ve kalsiyum hidrür (CaH2) gibi hidrürler bu türdendir. Bu hidrürlerde hidrojen (1-) değerliklidir. Bu hidrürler hidrojen elde etmede, kurutucu vâsıtası olarak ve organik sentezlerde kullanılır.

Kovalent ile iyonik hidrürler arasında olan hidrürler: Bunlara misâl olarak titan hidrür (TiH2), zirkonyum hidrür (ZrH) ve uranyum hidrür (UH3) gibi hidrürler verilebilir. Bu maddeler sert, erime noktası yüksek ve oldukça iyi iletkendirler.

Önceki
Önceki Konu:
Açı
Sonraki
Sonraki Konu:
Ebu Zeyd Belhı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu