Hil'at - Bilgiler
04/12/2013 10:00
Alm. Ehrenkleid (n), Fr. Tenue (f) d'honneur, İng. robe of honor, Killut, Khelaut. Hükümdârların taltif için bir kimseye verdikleri elbise. Türk-İslâm devletlerinde çok eski olan bu âdet Osmanlılarda da devâm etti.

Hil'at verme, İslâm devletlerinde bulunan bir usûldür. Bâzı devletlerde bir vazîfeye tâyin olunan kimselere hükümdâr veya ona vekâlet eden kimse tarafından belirli bir merâsim ile verilirdi. Birçok İslâm devletlerinde hil'at dokumak için özel imâlâthâneler kurulmuştu. Hil'at vermek hükümdârların hâkimiyet haklarından biriydi. Vezirlerin veya vâlilerin hil'at vermeleri ancak hükümdara vekâlet şeklinde olabilirdi. Pâdişâhların, vazîfesi başındaki kimselere ihsân olmak üzere hil'at verdikleri de olurdu. Kazanılan büyük zaferler, dînî bayramlar, düğünler, bu gibi ihsanlar için bir vesîle sayılırdı.

İslâm dünyâsında hil'at verme Emevîlerden îtibâren görülmektedir. Bu âdet birçok İslâm ve Türk devletlerinde ufak tefek farklarla devâm etmiştir.

Osmanlılarda hil'at pâdişâhlar tarafından sarayda, sadrâzamlar tarafından da Bâbıâlî'de giydirilirdi. Hil'at giydirme usûlü, Sultan İkinci Mahmûd tarafından kaldırıldı. Ondan sonra pâdişâhlar taltif etmek istedikleri devlet erkânına saat, altın tabaka, enfiye kutusu gibi hediyeler verdiler.

Hil'at, giyecek şahsın sıfat ve mevkiine göre değişirdi. Vezirlere samur, seraser kaplı kürk, diğer erkân-ı devlete ise sâde hil'at giydirilirdi.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu