Resmi adı Hindistan Cumhuriyeti'dir. Başkenti Yeni Delhi olan ülkenin nüfusu 1 014 003 817 kişi (2000), yüz ölçümü 3 287 590 km2dir. Yönetim şekli federal cumhuriyettir. Ülkenin para birimi Hint rupisi, resmi dili Hintçe ve İngilizcedir. Halkın %83'ü Hindu, %11'i Müslüman, %3'ü Hristiyan ve %2'si Sih'dir. Güney Asya'da, Hindistan Yarımadası'nda yer alır. Komşuları, batıda Pakistan, kuzeyde Çin, Nepal ve Bhutan, doğuda Birmanya ve Bangladeş'tir. Ülkede kişi başına ulusal gelir 365 $, zorunlu eğitim süresi 8 yıl, insanların ortalama ömrü 60 yıldır.
En büyük kenti Bombay, en yüksek dağı Nanda Devi (7817 metre), en uzun akarsuyu Brahmaputra Irmağı (2900 km) ve en büyük gölü Wular Gölü'dür (304 km2). Dünyanın en yüksek dağları olan Himalayalar, Hindistan'ın kuzey sınırlarını oluşturur. Onun hemen altında yer alan Ganj Vadisi, dünyanın nüfus yoğunluğu en yüksek bölgelerinden biridir. Güneyde Yüksek ova (Deccan plâtosu), Ganj boyunca düzden engebeliye değişen düzlükler, batıda çöller ve kuzeyde Himalayalarla kaplıdır. İklimi değişik özellikler gösterir. Güneyde tropikal sıcaklık, kuzeybatıdaki Rajatsthan çölünde ise kutup soğuğu görülür. Yüz ölçümünün dörtte biri ormanlıktır.
Doğal kaynakları, kömür (dünyadaki dördüncü büyük rezerv), demir, manganez, mika, boksit, titanyum, doğal gaz, elmas, petrol ve kireç taşıdır. Tarım ve hayvancılık ürünleri, pirinç, buğday, pamuk, jüt, çay, şeker kamışı, patates, sığır, koyun, keçi, kümes hayvanları ve balıktır. Endüstri dalları, tekstil, çelik, gıda, makine, kimya ve otomobildir. Ülkenin başlıca kentleri, Bombay, Delhi, Kalküta, Madras, Ahmadabad, Hyderabad, Bangalore, Kanpur, Nagpur, Lucknow, Pune ve Jaipur'dur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.