Mustafa Hiram Abas 1932 yılında İstanbul’da dünyaya geldi.İran işgalindeki Güney Azerbaycan’dan göçen bir aileye mensuptu.Babası Mason’du.Bu yüzden oğlunun adını yahudi efsanelerinin ünlü ismi Hiram Usta’nın adını koymuştur.Abas, ayrıcalıklı bir ailenin çocuğu olarak Saint-Joseph Lisesi’nden mezun oldu.Bu okul, misyonerlerin çok sıkı disiplininde eğitim verdiği için yabancı okullarda okuyanların dilinde ‘Papaz Mektebi’ olarak adlandırılır.Hiram Abas yüksek eğitimini Ankara SBF’de tamamladı. Askerliğini yedeksubay olarak yaptıktan sonra MİT’e girdi.Bir süre İstanbul ve Ankara’da çalıştıktan sonra CIA’nın çeşitli okullarında dört yıl eğitim gördü. 12 Mart 1971 döneminde İstanbul’da görev yaptı.12 Eylül 1980 darbesinden sonra kendi isteğiyle emekli oldu.Dönemin TİSK Genel Başkanı Halit Narin’in yanında çalıştı.1986 Ağustos’unda Hayri Ündül’ün MİT Müsteşarlığı’na getirildiği dönemde, MİT Müsteşar Yardımcısı olarak yeniden MİT’e döndü.1986 yılından itibaren dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın MİT’in sivilleşmesi operasyonunun sembol ismi oldu.Suriye’nin PKK’yı barındırması üzerine Müslüman Kardeşler Teşkilatı yöneticilerini Türkiye’ye getirtti.Abas’ın en önemli çalışması Dev-Sol örgütü üzerineydi.Daha sonra teşkilat içindeki güç savaşını kaybederek emekli oldu.Devrimci Sol örgütü tarafından öldürüldü.
*Hiram Efsanesi
Masonluğun kuruluşu Hiram efsanesine dayanır.Efsaneye göre Kral Davud, Kudüs’te Allah’ın Evi’ni inşa etmek ister.Ülkenin her yerinden 40 bin işçi toplanır.Bunlara mason yani ‘duvarcı’ ismi verilir.İnşaat başladıktan sonra Davud ölür,yerine Süleyman geçer.Sonradan Süleyman Mabedi adını alan bu yapıda çalışan ustalardan biri Adon Hiram Abif’tir.Yahudi olan Hiram, dul bir kadının oğludur.Hiram mahiyetindeki işçileri çırak, kalfa ve usta diye üçe ayırmış ve hepsine mimarlık bilgilerinin bir kısmını öğretmişti.Çıraklar, usta ve kalfaların, kalfalar da ustaların bildiği sırları bilmezlerdi.Çıraklar ücretlerini B, kalfalar J sütunundan, ustalar ise orta hücreden alırlardı.İnşaatın sona ermesiyle usta olmayı bekleyen 3 kalfa, bunu beceremeyince ustalık sırlarını zorla öğrenmeye çalışırlar. Hiram ustalık sırlarını söylemek istemeyince de öldürülür, cesedi dağa gömülür, mezarı üzerine akasya dalları ekilir.Hiram efsanesinde sözü geçen işaretler, isimler ve kelimeler masonluk sembolizminde önemli rol oynamaktadır. M.Ö. 900 yılı dolaylarında inşa edilen Süleyman Mabedi ve buna bağlı olarak Hiram Efsanesi, masonik düşüncenin temellerindendir.
Hakkında yazılan eser:Bay Pipo Soner Yalçın-Doğan Yurdakuler Doğan Kitap İstanbul 2000
- - - - - - - -
Farklı bir kaynaktan derlenen biyografisi:
1932 yılında İstanbul'da doğdu. İran işgalindeki Güney Azerbaycan'dan göçen bir aileye mensuptu. Meşhur ressamlardan Osman Hamdi Bey, Abas'ın dedesi Mübarek Galip Eldem'in amcasıdır. Babası masondu. Bu yüzden oğlunun adını Yahudi efsanelerinin ünlü ismi Hiram Usta'nın adını koymuştur. Saint Joseph Fransız Lisesi'nden mezun oldu. Bu okul, misyonerlerin çok sıkı disiplininde eğitim verdiği için yabancı okullarda okuyanların dilinde 'Papaz Mektebi' olarak adlandırılır.
Hiram Abas yüksek eğitimini Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi'de tamamladı. Askerliğini yedek subay olarak yaptıktan sonra MİT'e girdi. Bir süre İstanbul ve Ankara'da çalıştıktan sonra CIA'nın çeşitli okullarında dört yıl eğitim gördü. 12 Mart 1971 döneminde İstanbul'da görev yaptı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra kendi isteğiyle emekli oldu. Dönemin TİSK Genel Başkanı Halit Narin'in yanında çalıştı. 1986 Ağustos'unda Hayri Ündül'ün MİT Müsteşarlığına getirildiği dönemde, MİT Müsteşar Yardımcısı olarak yeniden MİT'e döndü.
1986 yılından itibaren dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın MİT'in sivilleşmesi operasyonunun sembol ismi oldu. Suriye'nin PKK'yı barındırması üzerine Müslüman Kardeşler Teşkilatı yöneticilerini Türkiye'ye getirtti. Abas'ın en önemli çalışması Dev-Sol örgütü üzerineydi.
1988 yılında emekli oldu. 26 Eylül 1990'da İstanbul'da arabasının içinde, Devrimci Sol silahlı bir örgüt tarafından öldürüldü.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.