Hıyarın Morfolojik Özellikleri - Bilgiler
Derinliği 30-50 cm'ye kadar inen orta derinlikte bir kök yapısına sahiptir, ana kök 5-10 cm uzunluğunda kazık köktür. Ana kök üzerinde sonradan oluşan yan kökler saçak kök görünümündedir. Ağır topraklı seralarda bazı köklerin toprak üzerine çıktığı görülür. Toprak üzerine çıkan köklerin üzeri canlılıklarını sürdürmeleri için, hemen yanmış ahır gübresiyle veya benzeri bir materyalle kapatılmalıdır. Hıyar meyvelerinde acılık varsa köklerinde de mutlaka vardır.

Gövdesi kuvvetli, toprak üzerinde yayılıcı, aynı zamanda sülükleri sayesinde tutunucu tırmanıcı bir özelliğe sahiptir (Şekil 159). Otsu yapıdaki gövde birçok boğum ve boğum aralarından oluşur. Genellikle yan dallar (koltuklar) yaprakların gövdeye birleştiği yerden başka bir deyişle yaprak koltuğundan çıkar. Bu yan dalların koltuklarından ikinci yan dallar, bunlardan da üçüncü yan dallar gelişir. Sera hıyarlarında gövde uzunluğu 5-6 m'yi bulabilir. Ancak bugün hiç yan dal vermeyen Gordion Fİ gibi çeşitler de vardır.

Yaprakları basit yaprak formunda 3-5 loblu ya da köşelidir. Yapraklar gövde üzerindeki boğumlardan çıkar. Yaprak kenarları düz veya dişlidir. Yaprak genişliği bazı koşullarda 30 cm'yi bulur. Yaprakların üst yüzü düz ve parlak, alt yüzü mat ve tüylüdür. Yaprak sapı uzun ve olukludur. Yapraklar gövde üzerinde spiral şekilde sıralanır. Acılık gövde ve yapraklarda çok az görülür veya hiç görülmez. Yaprak koltuklarından çıkan sülükler bitkinin bir yere sarılıp, tutunmasında büyük rol oynar. Sülükler botanik bakımdan dumura uğramış yapraklardır. Boyları 50-60 cm'ye kadar olabilir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: