Hıyarla İlgili Genel Bilgiler - Bilgiler
M.Ö. 3000 yıllarında Hindistan'da, M.Ö. 2000 yıllarında Mısır'da hıyar yetiştiriciliğinin yapıldığını ortaya koyan kazılar vardır. M.Ö. 600 yıllarında Anadolu'dan Yunanistan'a geçmiştir. Diğer Avrupa ülkelerinden Fransa ve Almanya'da 9. yüzyılda, İngiltere'de 14. yüzyılda tanınmaya başlamıştır. Amerika'ya Avrupalılar tarafından götürüldüğü bilinmektedir. Pek çok bilim adamı hıyarın, Hindistan'ın Himalaya dağlan ile Bengal körfezinin kuzey kısmı arasındaki bölge ile Çin, İran ve Anadolu'yu da içine alan bölgeden dünyaya yayıldığını kabul etmektedir.

Hıyar kalorisi düşük sebzelerden biridir. 100 g hıyarın kalori değeri sadece 12'dir. Günlük kalori gereksinimi 2000-2700 arasında değişen bir yetişkin için hıyarın besleyici bir değeri pek yoktur. Hıyar yalnız rejim yapmak isteyenler için ideal bir besindir. Diğer taraftan hıyar meyvesinin A ve B grubu vitaminlerce zengin olduğu, beslenmedeki öneminin buradan kaynaklandığı bilinir. 100 g hıyarda 0.0003 mg vitamin A, 0.04 mg vitamin BI, 0.01 mg vitamin 62 ve 8 mg vitamin C vardır. Kalsiyum içeriği ise yine 100 g'da 20 mg'dır. Hıyarın bir diğer olumlu özelliği de baz fazlalığı gösteren bir sebze olmasından kaynaklanır. O nedenle özellikle proteinli besinlerin alınması sonucu vücutta artan asidin nötrleştirilmesinde hıyar gibi sebzelerden yararlanılır.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu