Hokey - Bilgiler
30/11/2013 16:00
Alm. Hockey-(spiel) (n), Fr. Hockey (m), İng. Hockey. On dokuzuncu yüzyılda buz ve çim sâhalarda ekipler hâlinde oynanmaya başlanan bir spor dalı. Birkaç çeşit hokey oyunu vardır:

Çayır hokeyi: Ebatları 91.40 x 50.30 m olan çim sahada, bir kalesi, iki bek, üç haf ve beş forvet oyuncusundan kurulu iki ekip arasında oynanır. Oyuncular 23 cm çapında meşinden topu tahta bir sopa ile rakip kalelere sokmaya çalışırlar. Müsâbakalar beş dakikalık dinlenme ile ikiye bölünmüş otuz beş dakikalık iki devrede oynanır. Oyunda kaleciden başkası topa ayakla vuramaz.

Buz hokeyi: Oyuna ilk defâ Kanada’da başlanmış, Amerika ve Avrupa’ya yayılmıştır. Bugün pekçok ülkede oynanmaktadır. 61 x 30.50 m buz alan üzerinde biri kaleci olmak üzere 6 kişilik iki ekip hâlinde on beş veya yirmi dakikalık üç devre hâlinde oynanır. Her ekibin dört de yedek oyuncusu vardır. Sporcular bir buz pateni ekibini teşkil edecek, puk denilen yassı lastik levha şeklinde olan (topu) parçayı 1.83 x 1.22 m ebâdında olan kaleye sokmak için uğraştıklarından, çok kıvrak ve mahâretli olurlar. Buz hokeyinde sık sık oyuncu değiştirilmektedir. Bu da müsâbakaların hareketli ve tehlikeli olmasındandır. Bilhassa buz hokeyi, tehlikesinden dolayı oyuncuların formalarının görünüşü de ilgi çekicidir. Kaleciler miğfer bile giyerler. Özellikle profesyonel hokey oyuncuları, müsâbakalarda tehlikeli çarpmalardan korunabilmeleri için, içi bez veya benzeri şeylerle doldurulmuş dizlik ve eldiven de kullanırlar. Hokeyde topa yalnız sopa ile vurulur. Top havada iken elle durdurulur. Bunun içini hokey sopaları omuz hizâsından yukarı kaldırılmaz. Omuz hizâsından yukarı kaldırılan hokey sopaları tehlikeli kabul edilir.

Salon hokeyi: Kural îtibârıyle çayır hokeyi gibi oynanır. Bilhassa kış aylarında kapalı salonlarda 44 x 22 m ebadında, yerler parke veya muşamba gibi sun’î maddeden kaplanmış zemin üzerinde yirmi dakikalık iki devrede tamamlanarak oynanır. Buz hokeyinde olduğu gibi takımlar kaleci dâhil altı asıl, altı da yedek oyuncudan kurulur.

Hokeyin yaygın olduğu ülkeler; Kanada, ABD, Rusya, Çekoslovakya, Avusturya ve İsviçre’dir.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: