Humma - Bilgiler
30/11/2013 8:00
Alm. Pest (f), Fr. Peste, İng. Plague. Ateşli hastalıklara, hastalık nöbetlerine ve sıtmaya verilen genel ad. Ateşli ve bulaşıcı olan hastalıklar, tifüs ve tifo gibi salgınlar “humma” adıyla anıldığı gibi kızıl, kızamık, kızamıkçık, çiçek, su çiçeği gibi deride döküntüye sebep olan hastalıklar da halk arasında “döküntülü humma” olarak bilinir. Malta humması, Akdeniz bölgelerinde görülür. Bunlar insanlara, keçi sütünden “Micrococus melitensis” adlı bakterilerle geçer. Bunlar ateşli ve bulaşıcı bir hastalığa sebep olur.

Sarı humma, çoğunlukla Orta ve Güney Amerika ile Batı Afrika’da rastlanan tehlikeli ve bulaşıcı bir hastalıktır. Sarı humma sivrisineği (Aedes aegypti) tarafından taşınan bir virüsle insandan insana bulaşır. 2-7 günlük kuluçka döneminden sonra hastalığın üç dönemi mevcuttur. Başlangıç olan ilk döneminde, yüksek ateş, titreme, baş ağrısı, kol ve bacaklarda ağrılar, bulantı ve kusmalar görülür. Hastanın elmacık kemiklerinin bulunduğu yüz bölgesi kıpkırmızı olur. 3-4 gün sürer. Her zaman görülmeyen ikinci dönem birkaç saat sürer. Aldatıcı bir iyileşme görülür. Ateş düşer. Hasta iyileştiğini sanır.

Üçüncü dönemde ateş yeniden yükselir. İlk belirtiler yeniden ortaya çıkar. Hastanın derisi kırmızımtrak koyu sarı bir renk alır. Hastalık bu özelliğinden “sarı humma” adını alır.

Hastalık ağır geçmediği taktirde hasta birkaç haftada iyileşir. Hastalık âmili virüse karşı etkili bir tedâvi metodu yoktur. Hastalığın yayılmasını önlemek için hasta, doktor kontrolünde ayrı yerde tutulur ve virüsü bulaştıran sivrisineklerle mücâdele edilir.

Sonraki
Sonraki Konu:
Boğaz İltihabı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu