Huş Ağacı - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Huşgiller (Betulaceae) familyasının Betula cinsini oluşturan çok sayıda ağaç ve çalı türünün ortak adı. Kuzey yarı küredeki yaygın türlerden biridir. Türkiye'de yetişen türler genellikle ağaç formunda olanlardır. Boyları 10-25 m arasında değişir. Gövde ve kartlaşmış dalların kabukları beyaz, kabuklar yatay çizgilerle ayrılır. Yapraklar almaşık, uzun saplı, üçgen eşkenar ya da kalp şeklinde, sivrice, ikişer sivri dişli, üst yüzü koyu yeşil ve parlak, alt yüzü açık yeşildir. Çiçekler uzun toplu püsküller ve bir cinsiyetlidir. Erkek püsküller kahve rengidir ve yaz mevsiminin sonlarına doğru ortaya çıkar. Dişi püsküllerse yeşildir ve ilkbaharda gelişirler. Meyve çok küçük cevizcikler biçimindedir ve iki zar kanatla donanmıştır.

Çam ağaçlarıyla karışık seyrek ormanlarda, kesim yapılmış ve yangın geçirmiş yerlerde, genellikle yüksek çamlı dağların eteklerinde yetişir. Parklarda, yol kenarlarında, bahçelerde süs ağacı olarak kültür yetiştirilir.

Önceki
Önceki Konu:
Gruda, Yılmaz
Sonraki
Sonraki Konu:
Hutbe

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: