İbn-i Bacce - Bilgiler
04/11/2013 13:00
on ikinci yüzyıldaEndülüs’te yetişen felsefeci ve mûsikî üstâdı ve bilim adamı. İsmi, Muhammed bin Yahyâ bin Sâig olup, künyesi Ebû Bekr’dir. İbn-i Bacce diye meşhur oldu. Avrupa’da Avempace diye tanındı. Endülüs’ün Gırnata şehrinde doğup yetişti. Doğum târihi bilinmemektedir. 1138 (H.533) senesinde Fas’ta öldü.

İbn-i Bacce; tıb, felsefe, tabiat ilimleri, matematik, lügat, şiir ve mûsikî alanında söz sâhibiydi. İbn-i Sînâ ve Fârâbî’nin eserlerini inceledi ve onların bozuk düşüncelerinin tesirinde kaldı. Büyük İslâm âlimi İmâm-ı Gazâlî’nin eserlerini inceledi ve ona dil uzattı. Felsefecileri İslâm âlimlerine tercih ederek doğru yoldan ayrıldı. Ömrünün sonuna doğru çalışmalarını tatbîkî ilimlere yöneltti. Tıb, eczâcılık ve mantıkla ilgili çalışmaları oldu. Astronomi alanında Batlemyus’un (Ptolemy’nin) eserlerini inceleyerek, onun ortaya koyduğu sisteme ağır tenkidler yöneltti. Fizik ile ilgili incelemelerde de bulundu. Bilhassa hareket konusunda kendine has görüş ve îzâhlar ortaya koydu. İnsan psikolojisiyle ilgili olarak da çalışanİbn-i Bacce, zihnî gelişmenin safhalarını îzâh ederek, buna mâni olan zararlı şeyleri tesbit etti.

Eserleri:

Bilinen eserlerinden bâzıları şunlardır: 1) Şerhu Kitâb-is-Sem’-it-Tabîî li-Aristotales, 2) Risâlet-ül-Vedâ, 3) Kitâbu İttisâl-il-Akli bil-İnsân, 4) Kitâb-ün-Nefs, 5) El-Füsûl-ül-Kalîle fî Siyâset-il-Medîne, 6) Kitâb-üt-Tecribeteyn alâ Edviyeti İbni Vâfıd.

İbn-i Bacce’nin eserleri Lâtince ve İbrâniceye tercüme edilmiş ve Avrupalı bilginler tarafından incelenmiştir. Onun eserleri İbn-i Tufeyl ve İbn-i Rüşd gibi filozofların üzerinde derin etkiler bıraktı. İbn-i Bacce’nin bozuk düşüncelerinden etkilenen İbn-i Tufeyl ve İbn-i Rüşd, din bilgilerini kendi görüşlerine göre yorumlayıp anlatmaya kalktıklarından dolayı sapıttılar.

Önceki
Önceki Konu:
Compton Olayı
Sonraki
Sonraki Konu:
Gazi Giray Han-ı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: