Memlûk Sultânı Kalavun’un baş veterineri. Adı, Ebû Bekr bin Bedr’dir. Hayâtı hakkında fazla bilgi yoktur. Babası da tecrübeli bir veterinerdi. Babasının mesleğini seçmiştir. 1340 (H.741) senesinde vefât etti. Kâşif-ül-Veyl fî Ma’rifeti Emrâz-il-Hayl adındaki meşhur eserin müellifidir. Bu kitap, hükümdârın nâmına izâfetle En-Nâsırî ismiyle de tanınmıştır. Kitabın bu ismi daha meşhurdur.
İbn-i Münzir bu eserinde pekçok mâlumâta yer vermiş ve at yetiştirmekle ilgili husûslardaki dağınık bilgileri bir araya toplamıştır.
İbn-i Münzir’in bu meşhur eserinde ana hatlarıyla şu bölümler yer almıştır:
1. (10 kısım) Çeşitli at, eşek ve katır örtüleri.
2. (10 kısım) Savaşta at kullanımı. Savaşa uygun düşmeyen at cinsleri, atların ses ve hareketleri, anatomik anormallikler, çeşitli türler, normal at türleri, eşek ve katır türleri.
3. (12 kısım) At alıcıları için, sıhhatli ve ârızalı atların belirtileri.
4. (20 kısım) Cihâd, çeşitli at cinsleri, at ve insan arasındaki benzerlik ve farklılıklar. Atların üretilmesi, uzunlukları ve dişleri, damarları, kemik iskeletleri, kan dolaşımı, refleksleri ve kötü eğilimleri, at yarışları, atların yetiştirilmesi, vücutlarının oranları, yiyecekleri, eğerleri, tabiî işâretleri ve mülkiyet belirtme işâretleri.
5. (12 kısım) Atların ilâçları, formülleri ve tedâvi şekilleri. Beşinci ve sekizinci bölümlerde de pekçok kısımlar mevcuttur. Her bir kısmı farklı bir hastalıkla ilgilenip, şikâyetleri ve tedâvileriyle ilgili bilgi vermektedir.
6. (34 kısım) Hippiatriye giriş. Atlarla ilgili hastalıklar, bunların sebep ve belirtileri.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.