İçel - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Akdeniz Bölgesi'nin Adana bölümünde yer alır. Yüz ölçümü, 15 853 km2, nüfusu, 1 651 400 (2000), il plâka kodu, 33'tür. İlçeleri; Merkez (Mersin), Anamur, Aydıncık, Bozyazı, Çamlıyayla, Erdemli, Günar, Mut, Silifke ve Tarsus'tur.

Orta ve Batı Toroslar İçel ili topraklarından geçer. Orta Toroslar'ın güneydoğu uzantısına Akçalı dağları denir. Bu dağların yüksek kesimlerinde hayvancılık açısından çok önem taşıyan Taşeli yaylası vardır. Başlıca ovaları, Tarsus, Silifke ve Anamur ovalarıdır. Bu ovalar, Göksu, Lamas suyu ve Tarsus Çayı tarafından sulanır. Suları bol olan bu akarsular üzerinde bir çok baraj vardır. Bu barajlardan özellikle elektrik enerjisi üretmek amacıyla yararlanılır. İlin Akdeniz kıyılarının açığında bulunan en büyük adası Kargıncık (Dana) adasıdır. İçel ilinde Akdeniz iklimi görülür. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Dağlık kesimlere çıkıldıkça iklim sertleşir. Kışlar daha soğuk ve kar yağışlı olur. İklim koşullarına göre bitki örtüsü de değişiklik gösterir. Dağların Akdeniz'e bakan kesimlerde makilik alanlar çoktur. Yüksek kesimlerinde gür ormanlık alanlar vardır. Dağların doruklarında ormanlık alanların bittiği yerlerde Alp çayırları bulunur.

İçel nüfusunun yarıdan çoğu il ve ilçe merkezlerinde yaşar. İl ekonomisi tarım, ticaret ve sanayiye dayanır. Verimli topraklara sahip olan ilde en çok yetiştirilen ürünler; buğday, pamuk, arpa, baklagiller, mısır, soya fasulyesi, patates ve yer fıstığı, domates, limon, portakal, üzüm, çeşitli sebzeler, zeytin ve elmadır. Seracılık çok yaygındır. İçel, Türkiye turunçgiller üretiminin % 40'ını, çilek üretiminin % 38'ini, muz üretiminin % 25'ini karşılar. Diğer geçim kaynakları, arıcılık ve balıkçılıktır. Avlanan su ürünlerinin bir kısmı ihraç edilir.

Mersin Limanı, Türkiye'nin en önemli limanlarından biridir. 1987 yılında Mersin Limanı yakınında serbest bölge kurulmuştur. Sanayisi gelişmiş bir ildir. Türkiye'nin ilk hidroelektrik santrali bu ilde kurulmuştur. En önemli sanayi kuruluşları, un, yem, bitkisel yağ, soda, gübre, cam, plâstik maddesi, boya, tarım ve inşaat makineleri, çırçır, iplik ve dokuma fabrikalarıdır. Ayrıca, Türkiye'nin en önemli petrol arıtım tesisi olan ATAŞ Rafinerisi Mersin yakınlarındadır. Deniz, kara ve hava yolları oldukça gelişmiştir.

Türkiye'nin en gelişmiş bölgelerinden biri olan İçel, çok zengin bir tarihi geçmişe sahiptir. Kilikya Uygarlığı gibi bir çok büyük uygarlık bu topraklarda kurulmuştur. Anamur, Silifke ve Tarsus'ta bu uygarlıklara ait bir çok eser vardır. Helenistik Dönem'de Anamur kenti çok önemliydi. Anamur Kalesi o dönemlerden kalmadır. Tarsus, İslâm inancına göre Şit Peygamber tarafından kurulmuştur. Mersin - Silifke kara yolu üzerinde bulunan Cennet - Cehennem mağaraları çok fazla miktarda turist çeken yörelerinden biridir. Mersin, Türkiye'nin onuncu büyük kentidir.

Sonraki
Sonraki Konu:
İngiltere

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: