İnsanlar için sağlık ve kalite yönünden içilebilir özelliklere sahip olan sular. İçme sularının bazı önemli kalite parametreleri vardır. Sağlıklı bir içme suyu, mikroplardan ve zararlı maddelerden arındırılmış olmalıdır. Renksiz, kokusuz ve berrak olmalıdır. Vücut için gerekli mineral ve tuzları içermelidir. Fakat bunların miktarı çok fazla olmamalıdır. Suyun sertliği çok yüksek olmamalıdır. Çünkü sert sular çok yüksek miktarda kalsiyum ve magnezyum tuzları içerirler.
Sağlığın korunması için içme sularının kullanımına çok dikkat edilmelidir. Doğada serbest hâlde akan sulara (kaynak, çeşme) kirleticilerin bulaşabileceği unutulmamalıdır. Sızma yoluyla toprağa giren kirleticiler ve mikroplar sulara karışır. Bu sular toprakta çok ince çatlaklara sızarak kilometrelerce uzaklara ulaşabilirler. Daha sonra bir kaynaktan ya da çeşmeden yeryüzüne ulaşırlar.
Şebeke sularıysa kullanıcılara gelmeden önce dezenfekte edilmektedir. Fakat bu sularda bazen klor miktarı fazla olmaktadır. Ayrıca şebeke suyu kesildiği zamanlarda su borularının içine mikroplar ve kirleticiler girmektedir. Bu yüzden şebeke suyu ilk geldiğinde kullanımına dikkat edilmelidir. Piyasada satılan ve çeşmelere takılan küçük arıtıcılarsa bazen mikropları arıtamamaktadır. Bununla birlikte bu arıtıcılar suyun içindeki yararlı minerallerin hepsini toplarlar. Bu şekilde sudan alınması gereken mineral ve tuzların miktarı azalmaktadır.
Kapalı şişelerde satılan suların da temiz ve standartlara uygun şekilde şişelenmesi gerekmektedir. Ayrıca plâstik su şişeleri güneş altında bırakılmamalıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.