Alm. Gewandnder Mekkapilger, Fr. Manteau (m), des pélerins musulmans, İng. Unstitched cloth of pilgrims in Mecca. Hac ve umre yapmak için giyilen, yünlü pamuklu veya ketenden yapılmış dikişsiz, peştemal gibi, iki beyaz örtü. Biri belden aşağı, öteki omuzlara sarılır. İhrâm elbisesi giyen kimseye “muhrim” denir. İhrâm elbisesinin belden aşağı sarılan kısmına “îzâr”, omuzlara atılan kısmına “ridâ” ismi verilir. İhrâm iple bağlanmaz, düğümlenmez. İhrâma bürünmek, haccın farzlarından birincisidir. Kadınlar ihrâm elbisesi giymeyip örtülü olarak hac ve umre ibâdetlerini yaparlar.
Allahü teâlâ, âyet-i kerîmede meâlen buyurdu ki: “Hac ayları bilinen, Şevval, Zilkâde ayları ile Zilhicce’den on gündür. İşte kim o aylarda ihrâma girerek kendine farz yaparsa artık hacda kadına yaklaşmak, günâh işlemek ve kavga etmek yoktur.” (Bakara sûresi: 197).
İhrâma girerken temizlenmek ve gusül (boy abdesti) almak ve iki rekat namaz kılmak sünnettir. Hac için, umre için, ticâret için veya herhangi birşey için uzaktan gelenlerin mîkât denilen yerleri, ihrâmsız geçerek, Hareme, yâni Mekke-i mükerremeye girmeleri haramdır (günâhtır). İhrâmsız geçenin, geri mîkâta gelip ihrâma girmesi lâzımdır. İhrâma girmezse kurban kesmek lâzım olur. Mîkât yerleri Medîneliler için Zül-huleyfe, Iraklılar için Zâtül-ırk, Şam yönünden gelenler için Cuhfe, Necid bölgesinden gelenler için Karnül-menâzil ve Yemen’den gelenler için Yelemlem’dir.
Mîkât yerlerini geçerken niyyet ederek ve emir olunan şeyi okuyarak, usûlü ile ihrâma girilir.
İhrâm giyen kimseye, bâzı şeyler yasak olur. Meselâ karadaki av hayvanlarını öldürmesi, dikilmiş elbise giymesi, bir yerini traş etmesi, cimâ etmesi(cinsî münâsebette bulunması), kavga ve münâkaşa etmesi, koku sürünmesi, tırnak kesmesi, erkeğin mest, ayakkabı giymesi ve başını örtmesi, hatmi ile başını yıkaması, eldiven, çorap giymesi, hamâma girmesi, kendiliğinden çıkan ot ve ağaçları koparması, câiz değildir. İhrâmlıyken nelerin yapılıp nelerin yapılamıyacağına dâir ve diğer geniş bilgi ve açıklamalar fıkıh kitaplarında yazılıdır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.