İkinci Dünya Savaşı - Bilgiler
08/12/2009 20:17
1939 ile 1945 yılları arasında Müttefik Devletler ile Mihver (Eksen) Devletler arasında gerçekleşen savaş. İkinci Dünya Savaşı'na katılan devletler şunlardır:

MÜTTEFİK DEVLETLER

İngiltere

Fransa

Danimarka

Norveç

Hollânda

Belçika

Yunanistan

Yugoslavya

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği

Amerika Birleşik Devletleri

Çin

Türkiye (Türkiye, İkinci Dünya Savaşı'na aktif olarak katılmadı; ancak savaşın bitmesine 2 hafta kala Almanya'ya savaş ilân etti.)

MİHVER DEVLETLER

Almanya

İtalya

Japonya

Macaristan

Slovenya

İkinci Dünya Savaşı'nın çıkmasında, Birinci Dünya Savaşı'nın yarattığı ekonomik bunalımlarla Almanya'da Hitler'in ırkçı yönetimi ve yürüttüğü ırkçı egemenlik politikaları etkili oldu.

İkinci Dünya Savaşı, Alman ordularının 1 Eylül 1939'da Polonya'ya saldırmasıyla başladı. 3 Eylül 1939'da İngiltere ve Fransa, Polonya'ya yardım amacıyla Almanya'ya savaş ilân etti. Savaş, dünyanın birçok bölgesinde karada, denizde ve havada devam etti. 7 Aralık 1941'de Japonya, Havai Adalarındaki Pearl Harbor limanında bulunan Amerikan donanmasına savaş ilân etmeden ani bir baskın yaptı. Baskına katılan 360 Japon savaş uçağı, Pearl Harbor limanındaki Amerikan askeri gücünün ağır kayıplar vermesine yol açtı. Bu olay üzerine Amerika Birleşik Devletleri kongresi; önce Japonya'ya, daha sonra da Almanya ve İtalya'ya savaş açtı. Böylece Amerika resmen II. Dünya Savaşı'na girmiş oldu.

Amerika Birleşik Devletleri, savaşa girdikten sonra Japonların direnişini kırmak ve savaşı kısaltmak gerekçesiyle atom bombası kullanmaya karar verdi. 6 Ağustos 1945'te "Enola Gay" adlı uçağın taşıdığı "Little Boy" adı verilen ilk atom bombası Hiroşima'ya atıldı. Yaklaşık 15 bin ton dinamitle eşdeğer güce sahip bomba, şehir merkezinin 500 metre üzerinde patlatıldı. Bomba patladığı anda ölenlerin sayısı 50 - 60 bin civarında olmasına karşın, 1945 yılının sonlarına kadar bu sayı 140 bini buldu.

"Fat Man" adlı ikinci bomba 9 Ağustosta Nagasaki şehrine atıldı. Burada da yaklaşık 60 bin kişi yaşamını yitirdi. Her iki kent de büyük ölçüde yıkıldı; bitki örtüsü büyük zarar gördü. Her iki şehirde de bomba, patladığı yer merkez olmak üzere yaklaşık 1 kilometre karelik bir alanda bulunan her şeyi o anda yok etti. 1-1,5 km uzaklıkta bulunanlardan sağ kalanların yarısı daha sonra öldü.

Atom bombasının atılmasından yıllar sonra bile radyoaktif etki yüzünden birçok kişi kanser ve benzeri hastalıklara yakalandı. Sakat ve ölü doğumlar yıllarca devam etti. Atom bombasının atılmasının ardından 1945 yılında Japonya teslim oldu. Böylece İkinci Dünya Savaşı'nın askeri aşaması sona erdi.

İkinci Dünya Savaşı'nda yaklaşık 30 milyon kişinin öldüğü sanılmaktadır.

İLGİLİ KONULAR

Birinci Dünya Savaşı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: