İlk Yardımın Amacı - Bilgiler
01/06/2010 10:00
İlkyardımın amacı ve aşamaları çok iyi öğrenilmelidir. İlkyardımın amacı anlaşılmadığı sürece bu dersin anlaşılması mümkün
değildir.
KAZA: Dikkatsizlik sonucu aniden oluşan, önceden olacağı tahmin edilemeyen, tedbir alındığında çoğunun önlenebilen, ölüm, yaralanma ve maddi
hasarla sonuçlanan olaylardır. Örn: ev kazası, trafik kazası

FELAKET: Kasıt unsuru olmaksızın meydana gelen, insanları ve çevreyi olumsuz yönde
etkileyen doğal kaynaklı olaylardır. Örn: sel, deprem, yangın vs...
Felaketler bir anda kazalara göre daha ciddi ölüm ve maddi hasarlara neden olabilir.
Felaketlerin ortaya çıkması hiçbir şekilde engellenemezken, kazalar gerekli tedbirler alınarak engellenebilir.
TRAFİK KAZASI: Karayolu üzerinde hareket eden en az bir aracın karıştığı, ölüm yaralanma veya hasarla sonuçlanan olaylardır. Trafik kazalarının nedenleri, kurallara uymamak ve dikkatsizliktir. Bunda da; % 95 insan faktörü (% 15 yayalar % 80 sürücüler) % 5 diğer faktörler (çevre şartlarının olumsuz oluşu, yolların uygunsuzluğu, araçların arızalı olması...)

Sürücüler gördükleri trafik kazası durumunda olaya müdahale etmek zorundadırlar. Aksi takdirde sürücülere hem para hem de puan cezası uygulanır.
Şehir dışında şehir içine göre, ölüm ve yaralanma açısından, daha çok kaza meydana gelmektedir.
İLKYARDIMIN TANIMI VE ÖNEMİ Ani olarak hastalanan veya kazaya uğrayan kimseye tıbbi tedavisi yapılıncaya kadar olay anında ve olay yerinde kişinin hayatını kurtarmak amacıyla ilaçsız, doğru ve geçici olarak yapılan ilk müdahaleye ilk yardım denir. Şu asla unutulmamalıdır ki; yapacağı işlem bir tedavi değildir. Tedaviyi sağlıkla ilgili okullarda eğitim alan kişiler yapabilir. Amaç: Hayat kurtarmak, kontrol altına almak, kötüye gidişi önlemek veya sağlığın o halde kalmasını sağlamaktır.
Sürücüler kazalara ilk müdahale edebilecek kişiler oldukları için ilkyardım bilgisine sahip olmalıdır.
İlkyardımın İlkeleri:
1- Çabuk karar vererek yaralıyı değerlendirmek
2- Yaralıya uygun pozisyon vermek, geçici önlemi hemen almak
3- Kalabalığı uzaklaştırmak
4- Yaralıya moral vermek, bilincini açık tutmak, sıcak tutmak, çamaşırları keserek çıkarmak 5- Güvenli yere almak
İlkyardımın Hedefleri:
1- Solunumun sağlanması
2- Kalbin çalıştırılması
3- Kanamanın durdurulması
4- Şokun engellenmesi
5- Yaranın dış etkenlerden korunması
6- Uygun pozisyon verilmesi
7- Haberleşmenin sağlanması ve yaralının taşınması.
Çok sayıda yaralının olduğu bir trafik kazasında önce soluk almayanlardan, kalbi çalışmayanlardan, kanaması olanlardan başlanarak ilkyardım yapılmalıdır.
İlkyardımın Aşamaları:
1- Kaza yerinde ikinci bir kazayı önlemek için emniyet tedbirleri almak.
2- Kazazedeyi uygun şekilde araçtan çıkartıp emniyetli bir yere almak (mümkünse üç kişiyle) 3- İlkyardımda bulunmak. Yani, (gerekli durumlarda) suni solunum yapmak, kalp masajı yapmak, kanamayı durdurmak, şoka karşı önlem almak (Bunlar, öncelikle yapılması gereken ilk yardım uygulamalarıdır).
4- Haberleşmeyi sağlamak (Hızır Acil Servis 112)
5- Kazazedeleri uygun pozisyonda öncelik sırasına göre hazırlamak
6- Sevk etmek ' taşımak ' nakletmek (Sevk işlemi, her zaman ilk yardımın sonuncu aşamasıdır)
İLKYARDIM ÇANTASI
Trafik kazaları ve ani yaralanmalarda müdahaleye imkan tanıyacak araç ve gereçlerin bulunduğu çantaya ilkyardım çantası denir.
İlkyardım çantası sürücünün en yakın ulaşabileceği yerde bulunmalıdır.
İlkyardım çantası, bisiklet, motosiklet, iş makineleri dışında tüm araçlarda bulundurulmalıdır.
İlk yardım çantasında bulundurulması zorunlu olan malzemeler şunlardır: Pamuk, Steril sargı bezi, Flaster, Makas, Elastik bandaj, Çengelli iğne (6 tane) ve Üçgen sargı bezi. Bunların yanında,air way, suni solunum maskesi,plastik eldiven, telefon kartı, not defteri, kalem, ilk yardım kitabı bulundurulması da iyi olur.
İlk yardım çantasında şu malzemeler kesinlikle bulundurulmaz: Tentürdiyot, oksijenli su, yara tozu/merhemi ve diğer ilaçlar.Çünkü; tentürdiyot doğrudan açık yara üzerine sürüldüğünde mikropların yanında canlı doku ve hücreleri de öldürerek yaranın iyileşmesini geciktirip yara üzerinde iz kalmasına neden olmaktadır. Ayrıca bu malzemeler ilaç grubunda yer aldıklarından hekim kontrolünde kullanılması gerekmektedir.Emniyet Genel Müdürlüğünce alınan kararlar neticesinde tentürdiyot çanta muhteviyatından çıkartılmıştır.

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu