İlya İvanov - Bilgiler
08/12/2009 20:19
İlya İvanov 1955 doğumlu ve Çuvaşistan Çuvaş Dili Edebiyatı Üniversitesi mezunu. Evli ve altı çocuk babası olan İvanov bir süre gazetecilik yaptıktan sonra 1998 yılında “Türkçülük” nedeniyle mesleğini bırakmak zorunda kalmış. İvanov, halen Çuvaşistan Türk Dünyası Kültür Merkezi’nin Başkanlığını yapıyor.İlya İvanov, Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı (TDAV) Başkanı Prof. Dr. Turan Yazgan’ın davetiyle Türkiye’ye geldi.

xx

ÇUVAŞ DÜŞÜNÜR İLYA İVANOV KİMLİK MÜCADELELERİNİ ANLATTI

Kimliğimiz tehdit altında

Yeni Çağ 4 Mayıs 2006

Çuvaşistan Türk Dünyası Kültür Merkezi Başkanı İlya İvanov, kimliklerini korumak için büyük mücadele verdiklerini anlattı.

İletişimsizlik kimliğimizi tehdit ediyor

SSCB’yi bölmekle suçlanan İvanov, Rus kültürüyle yetişen gençlere öz kimliklerini öğretmek için çalıştıklarını söyledi

Rusya Federasyonu’na bağlı Çuvaşistan’da, Rus okullarında yetişen genç nesle Türklük bilincini aşılamak için yoğun bir çaba gösteriliyor. Bu çabanın en önemli mimarlarından birisi ise Çuvaşistan Türk Dünyası Kültür Merkezi Başkanı İlya İvanov...İşte İvanov’un “varoluş macadeleleri” ile ilgili sorularımıza verdiği cevaplar...

* Katılmış olduğunuz Birinci Uluslararası Türk Dünyası Kurultayı’nı Çuvaşistan açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bizim neslimiz Rus baskısına rağmen Türkçe’yi kulaktan öğrendi. Ama biz şimdi Türkiye’deki Türk Dünyası Araştırmalar Vakfı yardımıyla Rus kültürü altında yetişen gençlerimize Türkçe olarak dil, din ve kültür dersleri veriyoruz. Ancak dünyadaki Türk boyları arasındaki iletişimsizlik nede-niyle ‘tek dil’ projesiyle ilgili çalışmaları bir türlü yürütemiyoruz. İletişimsizlik “Türk kimliğini, kimliğimizi” tehdit ediyor. Bu nedenle İzmir’deki kurultay Türk dünyası için ayrı bir önem taşıyor.

* Rus baskısına rağmen Türklüğünüzü koruyabildiğinizi belirttiniz. Halen böyle bir baskı var mıdır?

Belki de size gülünç gelebilir ama bizi Rusya’yı bölmekle, Sovyet rejimini devirmekle bile suçladılar. Nedeni ise Türklük uğuruna vermiş olduğumuz çabalarımız... Başımız belalardan kurtulmadı. SSCB’nin yıkılışıyla ilgili suçlu aranıyordu ve kurban olarak bizi seçtiler. 1998 yılında çalıştığım gazetede Türklük bilinci için çalıştı-ğımdan dolayı işime son verildi. Baskı var mı dediniz. Benim yaşadığım örnek bunun en iyi örneği olsa gerek. Ama yeni rejimle böyle bir sorunuz yok.

* Türkiye ile Çuvaşistan arasındaki ilişkilerin durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çuvaşistan’ın sınırsız doğal zenginliği ve yeraltı kaynakları olduğundan dolayı Rusya bizi gözden çıkaramıyor. Burada Türk iş adamlarına yatırım yapmaları için çağrıda bulunmak istiyorum. Bu hem Türkiye hem de bizim için iyi olacaktır. Zaten nüfusumuzun çoğunluğu Türk olduğundan dolayı yabancılık çekmeyeceklerdir. Bu nedenle korkmadan yatırım yapabilirler.

* Rus kültürü altında yetişen gençlerinize Türklüğü öğretebilmekle zorlanmıyor musunuz?

Biz Türkçe’yi kulaktan duyarak öğrenip bugünlere kadar yaşatabildik. Ancak şimdiki gençler daha şanslı. Eski rejim baskısı olmadığından dolayı rahatça Türkçe okuyup öğrenebiliyorlar. Burada Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı Sayın Prof. Dr.Turan Yazgan hocama ne kadar teşekkür etsem azdır. Onun gayretleri sayesinde Türk Dünyası ile ilişkilerimiz kopmamış oluyor. Söyleşimizin başında da belirttiğim gibi iletişimsizlik nedeniyle hızla Türk kimliğini kaybediyoruz. İşte bu nedenle İzmir’de yapılan kurultayın bu yönde oldukça faydası oldu. Birbirimizin eksikliklerini görüp tamamlama fırsatımız oldu.

* Rusya Federasyonu’ndan ayrılmayı düşündünüz mü? Bu yönde girişimleriniz oldu mu?

Kesinlikle ayrılmak gibi bir düşüncemiz olmadı. Bunun nedeni ise güçlü ve büyük bir devletin bize her zaman faydasının olacağı düşüncesidir. Şu anki rejimle bir sıkıntımız yok. Ancak rejim değişikliği olduğunda haliyle ayrılmayı düşünebiliriz. Bu nedenle yeni kurulmuş olan Bağımsız Türk Devletleri’nin bize örnek olup destekleyeceklerine inanıyorum. Ancak bunu zaman gösterecektir. Sosyalist rejimden önce bizim arazilerimiz vardı. Ancak sosyalist rejimin gelmesiyle bunlar elimizden alındı. Yani ’gasp’edildi. Bu arazilerimizi geri alabilmek için başlatttığımız hukuki mücadelemiz sürüyor. Bu çabalarımız sonuçsuz kalırsa işte o zaman biz Çuvaşistan Türklerinin de gelecekle ilgili bazı kararlar alması gerekecektir.

Önceki
Önceki Konu:
Eyyüp Sanay
Sonraki
Sonraki Konu:
Ali Ekber Çiçek

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar:
Son Ziyaretler: