Alm. Impedanz (f), Fr. Impèdance (f), İng. Impedance. Bir alternatif akım devresinin toplam direnci. Fizikte Z harfi ile gösterilir. İmpedans akıma karşı gösterilen zorluktur. Büyüdükçe akım azalır. Bir alternatif akım devresindeki efektif akım şiddeti Ie, efektif potansiyel farkı Ve ise bu devrenin Z impedansı:
Direnç, self ve kapasitenin seri bağlı olduğu bir alternatif akım devresi:
Alternatif akım devresindeki birbirine serî olarak bağlı bulunan rezistansın direnci R, indüksiyon bobininin özindüksiyon katsayısı (selfi) L, kondansatörün kapasitesi (sığası) C ise, impedansın alacağı değer:
XL = wL = 2pfL (indüktif reaktans)
Xø = 1/ (w.)=1/(2 pf.ø) (kapasitif reaktans)
X = XL - XC (reaktans)
w = 2pf (açısal frekans)
şeklinde sembolize edilecek olursa, impedans:
şeklinde ifade edilebilir. Alternatif akımın frekansı f olduğuna göre bir indüktörün XL = wL reaktansı, hem indüktans ile hem de frekans ile orantılıdır. Şayet indüktörde herhangi bir demir parçası varsa indüktans sabit değildir. Xc = 1/(w) kapasitif reaktansı hem sığa hem de frekansla ters orantılıdır.
Seri bir devrenin Z impedansı ile R, XL, Xc arasındaki münâsebeti, bu büyüklüklerin hepsini vektör olarak düşünmek sûretiyle grafik olarak göstermek mümkündür.
R,L,C’nin seri bağlı olduğu devrede,
Vektör impedans diyagramı;
R direnci, x’ler ekseninin pozitif yönü boyunca alınmış bir vektör ile, XL ve XC reaktansları ise y’ler eksenin pozitif ve negatif yönleri boyunca alınmış vektörler vâsıtasıyla temsil edilir.
Z impedansı bu üç vektörün vektörel toplamı veya bileşkesidir. Şâyet XL<XC olursa, X negatiftir ve yönü aşağı doğru olur. XL = XC ise, devrenin direnci minimum değer alır. Bu durumda efektif akım, maximuma ulaşır ki, buna devrenin rezonans hâli denir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.