Pek çok bilgisayar ağını birbirine bağlayan adresleme sistemiyle iletişim protokolüne dayalı ağ. Bugün, evlerde, okullarda ve iş yerlerinde, bilgi kaynaklarına çabucak erişim ve hızlı bir şekilde iletişim sağlayan internetin ilk tohumları 1960'larda atılmıştı. Amacı üniversitelerdeki, araştırma merkezlerindeki ve hükümetteki bilgisayarlar arasında bir ağ kurup bilgisayarlar aracılığıyla veri alış verişi ve kaynak paylaşımı yapmaktı. Bu sisteme göre tüm bilgisayarlar eskiden olduğu gibi yalnızca tek bir ana bilgisayara değil birbirlerine bağlanabileceklerdi. Bu proje ve ağ o kadar etkili oldu ki, artık, bu sistemle, dünyanın herhangi bir yerinden dünyanın herhangi bir bölgesindeki başka bir bilgisayara rahatlıkla bağlanabilirsiniz.
Peki internet nasıl işliyor? Bilgi bir yerden, başka bir yere aktarılırken parçalanıp paketleniyor. Bu paketlerin üzerine kendi künyesi, nereden geldiği ve nereye gideceği yazılıyor. Ondan sonra bu küçük paketler ağ üzerinde çeşitli bağlantı noktalarına uğrayarak ilerliyorlar ve varmaları gereken yerlere varıp birleşiyorlar.
İnternet bu kadar büyük olsa da bir sahibi yok. Yani interneti ne satabilirsiniz ne de satın alabilirsiniz. Uydu, fiber optik kablo, telefon ve bilgisayarlar aracılığıyla şu an bile en az 65 ülkede milyonlarca insan internete bağlanabiliyor.
İnternet, kültürleri, alış veriş alışkanlıklarını ve eğitim sistemini değiştiriyor. Evinizden hiç çıkmayıp neredeyse her şeyi internet üzerinden yapabilirsiniz.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.