Resmi adı Irak Cumhuriyeti'dir. Başkenti Bağdat olan ülkenin nüfusu 22 675 617 kişi (2000), yüz ölçümü 438 320 km2dir. Yönetim biçimi cumhuriyettir. Ülkenin para birimi Irak dinarı, resmi dili Arapçadır. Halkın çoğunluğu Müslüman'dır. Orta Doğu'da, tarihi Mezopotamya topraklarının büyük bölümünü kapsar. Komşuları, batıda Suriye ve Ürdün, kuzeyde Türkiye, doğuda İran, güneyde Kuveyt ve Suudi Arabistan'dır. Ülkede kişi başına düşen ulusal gelir 11 308 $, zorunlu eğitim süresi 6 yıl, insanların ortalama ömrü 66 yıldır.
Dünyanın önde gelen petrol üreticilerinden olan Irak, son yirmi beş yıldır gelirinin önemli bir bölümünü silâhlanmaya ayırmıştır. 1980'den 1988'e değin İran'la savaşan Irak, 1990 yılında da komşusu Kuveyt'i işgal etmiştir. 1991'de kısa süren Körfez Savaşı'ndan sonra Kuveyt kurtarılmıştır. Irak, Mart 2003'te ABD'nin liderliğini yaptığı uluslar arası bir güç tarafından, sahip olduğu sanılan nükleer, kimyasal ve biyolojik silâhlar nedeniyle işgal edilmiştir.
Ülkenin en büyük kenti Bağdat, en yüksek noktası Kuh-e Hacı İbrahim (3600 metre), başlıca ırmakları Dicle, Fırat, büyük gölleriyse Tartar Gölü, Rezeze Gölü ve Hor el-Hammar'dır. Ülkenin büyük bölümü alüvyon düzlüklerle kaplıdır. Fırat ve Dicle ırmaklarının suladığı topraklar, kuzeydeki dağlık bölgeden güneybatı çölüne uzanır. Genellikle çöl iklimi egemendir. Yazlar sıcak, kuru ve bulutsuz, kışlar ılık ve serin geçer. Dicle-Fırat havzasının kuzeyi ve doğusunda step bitki örtüsü egemendir. Güneyde ve batıda dikenli bitkiler, seyrek çalılar görülür.
Doğal kaynakları, petrol ve doğal gazdır. Tarım ürünleri, tahıl, pirinç, hurma ve pamuktur. Endüstri dalları, tekstil, petrokimya, petrol arıtımıdır. Ülkenin başlıca kentleri, Bağdat, Hama, Lâzkiye ve Humus'tur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.