İskender - Bilgiler
31/10/2013 3:00
İskender Zülkarneyn, Münzir İskender ve Makedonyalıİskender denilen üç meşhur şahıs.

İskender Zülkarneyn: İki İskenderden de önce yaşadı. Kur’ân-ı kerîm’de adı geçen mübârek bir zâttır. Peygamber veya evliyâdır. Nûh aleyhisselâmın oğlu Yâfes’in soyundandı. Hızır aleyhisselâmın teyzesinin oğlu ve kumandanlarındandır. İbrâhim peygamber ile görüşüp, duâsını aldı. Doğuya ve batıya gittiği için “Zülkarneyn” denildi. Asya ve Avrupa kıtasına sâhip oldu. Zülkarneyn ile ilgili olarak Peygamber efendimiz buyurdular ki: “İsmini duyduğunuz kimselerden, yeryüzüne dört kişi mâlik oldu. İkisi mümin, ikisi kâfir idi. Mümin olan iki kişi Zülkarneyn ile Süleymân (aleyhimesselâm) idi. Kâfir olan ikisi de, Nemrud ile Buhtunnasar idi. Beşinci olarak, yeryüzüne benim evlâdımdan biri, yâni Mehdî mâlik olacaktır.”Asya’nın kuzey doğusundaki mümin Türklerin ricâsı üzerine Ye’cüc ve Me’cüc kavminden korunmak için büyük duvar yaptı. Bu set iki dağ arasında, altı kilometre uzunluğunda, yirmi beş metre genişlik ve yüz metre yükseklikte idi. Taş ve demirden yapıldı. Bugün bilinen Çin setti başkadır. Ye’cüc ve Me’cüc set arkasında kaldı. Setten dışarıda kalanlar Türklerdir.

Münzir İskender: Yemen hükümdârıdır. Mîlâttan önce üç binlerde Yemen’de yaşadı. Adı Münzir olup, hükümdâr olarak Çin’e kadar gitti.

Makedonyalı İskender: Makedonya Kralı ve târihin en ünlü komutanlarından biri. Makedonya Kralı İkinci Filip’in oğlu olan İskender, çocukluğunda Yunan filozofu Aristotales’ten ders alarak yetişti. Babasının öldürülmesi üzerine M.Ö. 336’da yirmi yaşında kral oldu. O sırada, devletin idâresi altındaki eyâletlerde huzursuzluk başlamıştı. Thebes (Teb) şehri halkının Makedonya’ya karşı ayaklanması üzerine İskender ilk seferini bu şehir üzerine yapıp, şehri yakıp yıktı. Otuz bin kadar insanı esir alıp pazarlarda sattırdı. İskenderin bu acımasız davranışı öteki Yunan eyâletlerinde sâkinleşmeye sebeb oldu. İskender, bu şekilde ülkede sükûnu sağladıktan sonra, M.Ö. 334’te İran Seferine çıktı.

Darius’un (Dârâ) güçlü ordusunu Granikos Nehri civârında (bugünkü Karacabey) büyük bir yenilgiye uğrattı. Bu zafer, İskender’e Asya’nın bütün yollarını açtı. İskenderun yakınlarında İssosVâdisinde Pers KralıÜçüncü Dârâ’nın ordusunu ikinci defâ imhâ eden İskender, Fenike’yi istilâ için Tire şehrini kuşattı. Bir müddet sonra şehir alındı. Bundan sonra Filistin’e yürüyen İskender, Gazze de dâhil şehirleri ele geçirdi. İskender Perslerin hâkimiyeti altında bulunan Mısır üzerine yürüyerek teslim aldı. Burada Nil Nehri kıyısında kendi ismiyle anılan İskenderiye şehrini kurdu (M.Ö. 332).

Mısır’dan sonra yeniden İran üzerine dönen İskender, Asya içlerine doğru yürüyerek, Pers (İran) hükümdarı Dârâ’nın ordusu ile Ninova şehri yakınında Erbil düzlüğünde karşılaştı. Dünyâ târihinin önemli savaşlarından olan bu savaş, İskenderin gâlibiyeti ile netîcelendi. Bu zaferi müteâkip Bâbil’in iki şehri de İskender’e teslim oldu. Büyük yağma yaptırıp zenginleşti.

Erbil Savaşından sonra Persli bir general tarafından Dârâ’nın öldürülmesi üzerine Pers İmparatoru olan İskender, bütün dünyâyı ele geçirmek için hazırlıklara başladı. Hindistan Seferine çıkıp M.Ö 329’da Buhâra’yı aldı. M.Ö 327’de Makedonya orduları Hindistan’ın zengin topraklarına ayak bastı.

İlk defâ dünyâyı fethetmeye çalışan hakanlar olarak târihe geçen ve aldığı geniş ülkelerden dolayı “Büyük” lakabıyla tanınan İskender zamânında, sınırları Ege Denizinden Hindistan’ın kuzeyine kadar uzanıyordu. O, Asya ile Avrupa’yı birleştirip bir tek ülke hâline getirmek istiyordu. Makedonya Kralı İskender kazandığı zaferlerden zenginleşip, gurûra kapılarak, ahlâkı bozuldu. Çok zulüm yapıp, kan döktü.

Uzun süren savaşlar netîcesinde ordunun yıpranması, ülke içinde çıkan bâzı hoşnutsuzluklar, İskender’i Bâbil’e dönmeye mecbur etti. İskender Arabistan üzerine bir sefere hazırlanırken işret ve sefâhat hayâtı netîcesinde hastalanarak günden güne kuvvetten düştü.

Otuz üç yaşındayken öldü. İskenderin ölüsü altın bir tabut içinde Mısır’a götürülüp, büyük bir merâsimle İskenderiye’de gömüldü. İskender’in ölümünden sonra eski birliği muhâfaza edemeyen Makedonya İmparatorluğu parçalanıp târihten silindi.

Önceki
Önceki Konu:
Alpler
Sonraki
Sonraki Konu:
Tardigrada

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Son Ziyaretler: