Türkiye’deki hayvan hakları mücadelesini ilk başlatan ve hayvan haklarıyla ilgili tek hukuk adamı olarak tanınan Prof. Sungurbey, 2 Eylül 1928 tarihinde İstanbul’da doğdu. 1944’te girdiği İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni 1949’da bitirdi. 1949’da Ord. Prof. Dr. Ebül’ul Mardin’in asistanı olan Sungurbey, 1953’te doçent, 1963’te profesör oldu. Prof. Sungurbey 2 Eylül 1994’te yaş haddinden emekliye ayrıldı.
Hayvan haklarının ilk savunucusu vefat etti
Yeliz Öz, hürriyet 22 Eylül 2006
Türk hukuk dünyasının ünlü ismi ve hayvan hakları savunucusu Prof. Dr. İsmet Sungurbey, 78 yaşında hayata veda etti.
Her sabah saat 04.00’te kalkıp sokaktaki hayvanları beslemesiyle tanınan Prof. Sungurbey’in "Hayvan Hakları" adlı kitabı, konuyla ilgili olarak bugüne kadar yazılmış en iyi kitaplardan biri kabul ediliyor. Sungurbey’in medeni hukuk ve hukuk tarihi alanlarında "vazgeçilmez" nitelikte 30 cilt eseri de bulunuyor.
HER sabah saat 4-5 gibi kalkıp kilolarca artık yemek, mama ya da ne bulursa, Eyüp ve Balat civarındaki sokak hayvanlarına götürüp onları besleyen hayvan hakları savunucusu, ünlü hukukçu Prof. Dr. İsmet Sungurbey, 78 yaşında hayata veda etti. İsmet Sungurbey, 1993’te İstanbul Üniversitesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Başkanı iken 925 sayfalık "Hayvan Hakları" adında bir kaynak kitap hazırlamıştı.
HAYVANLARIN HUKUKU
Kitapta Türk ve dünya kültürlerinde, dinlerde hayvanların yeri ve önemi üzerine geniş bilgiler, düşünür ve sanatçıların hayvanlar üzerine yazdıkları, hukuk sistemlerinin hayvanlara bakışı ve bir hayvan hakları yasa tasarısı yer alıyordu.
Prof. Sungurbey, İskenderun’da yaşanan köpek katliamının ardından Hayvan Hakları Yasa Tasarısı’nı hazırlamıştı. Sungurbey katıldığı her toplantıda, Hz. Muhammed’in "Hayvanlara eziyet edene Allah lanet etsin" dediğini hatırlatıp hayvan katliamının insanlık suçu olduğunu savunuyordu.
3 Mayıs 1998’de Hürriyet Pazar’da yayımlanan röportajında, her sabah 05.00’te kalkıp surların dışından yola koyulduğunu anlatan Sungurbey, şunları söylemişti:
GELİRİMİ HARCIYORUM
"Akşamdan arabamın bagajına balık, ciğer, köpekler için kemik ve yavrular için süt ve taze kaşer peyniri dolduruyorum. Oturduğum Yedikule’den itibaren Aksaray’a kadar, oradan da Süleymaniye’de, üniversite çevresinde yaklaşık 30 yerde 500 kedi ve köpeğe bakıyorum. Sabah postasını bitirdikten sonra akşam postasında beni bekleyenleri yine doyuruyorum. 20 yıldır bu böyle devam eder. Ve bütün gelirimi bunlara harcıyorum."
TÜBA Ödülü sahibiydi
Prof. Sungurbey’in medeni hukuk ve hukuk tarihi alanlarında 30 cilt eseri bulunuyor. Sungurbey, Türk hukuku için "vazgeçilmez" nitelikte olan kitapları, Avrupa hukuk literatüründe yer bulan bilimsel görüşleri ile Türk hukuk dilinin arıtılmasına yaptığı büyük katkılar nedeniyle 1999 yılında Türkiye Bilimler Akademisi "TÜBA Ödülü"ne layık görüldü.
Evli ve bir çocuk babası olan Prof. Sungurbey, hayvan hakları konusunda yasa tasarısı da hazırlamıştı.
Prof. Sungurbey, İstanbul Üniversitesi’nde düzenlenen törenden sonra, Beyazıt Camii’nde ikindi namazının ardından, Edirnekapı mezarlığına defnedildi.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.