Devletin ekonomideki ağırlığı çeşitli altyapı ve hizmet kuruluşlarını elinde tutmasının yanı sıra 1941'de oluşturulan Ulusal Sanayi Enstitüsü'ne (INI) dayanır. Çeşitli desteklerle ağır sanayinin gelişmesinde önemli rol oynamış olan INI'nın kömür, çelik, petrokimya ve otomobil gibi sanayi gibi sanayi dallarında önemli yatırımları da vardır. Planlamaya dayanan korumacı politikaların geçmişi 1950'lerin sonlarına kadar iner. Son yıllarda devlet müdahaleciliğini azaltma yönünde bir eğilim görülmektedir. Bu çerçevede mali sistemi liberalleştirme, faiz oranlarını serbest bırakma ve fiyat denetimini gevşetme doğrultusunda bazı adımlar atılmıştır. 1980'lerdeki ekonomik durgunluk döneminin başlangıcındaki enflasyon oranını düşürmeye ağırlık verilmesine karşın, son yıllarda istihdamı geliştirici politikalar öne çıkarılmıştır.
Geçmişte yasadışı sayılan ve ceza yasası uyarınca kovuşturmalara uğrayan işçi sendikaları üzerindeki baskılar 1977'de kalkmıştır. Başlıca sendika kuruluşları İspanyol Komünist Partisi'yle (PCE) bağları olan işçi Komiteleri Sendikaları Konfrederasyonu, İspanyol Sosyalist İşçi Partisi'ne (PSOE) bağlı olan Genel İşçi Sendikası (UGT) ile İşçi Sendikaları Birliği'dir (USO). Yeni çıkarılan yasalarla işçi-işveren ilişkileri daha demokratik bir temelde oturtulmuştur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.