Isparta, el sanatları bakımından çok özel ve çok önemli bir konuma sahiptir. Bilhassa ülkemizde yegane "Halıcılık merkezi" pozisyonundadır. Isparta, halıcılıkta, ülke genelinde olduğu kadar dünyada da ünlüdür. Zira, dünyada halı borsası yalnızca Isparta'da oluşmaktadır. Bu borsa, yılın her haftasının tatil günleri dışında oluşur. Yurdun her yöresinden gelen ihtiyaç sahipleri bizatihi üretici ile yüz yüze alış veriş imkanı bulur.
Isparta halı pazarında yalnız Isparta tipi el dokuması halılar değil, yurdun çeşitli yörelerinden gelen diğer halı çeşitlerini de bulmak kabildir. Halıcılığa paralel olarak son yıllarda el sanatçılığına dayanan hediyelik eşyada da önemli gelişmeler gözlenmektedir. Bu bakımdan Isparta hediyelik eşyada da büyük bir potansiyele sahiptir. Bu potansiyel, gül mamulleri ve kozmetik eşya ile birlikte düşünülürse; Isparta, "Bavul Turizmi" için yurt genelinde en geniş imkanlara sahiptir.
Fakat ne var ki, bilhassa kadın nüfusa istihdam yaratma, yatırım ucuzluğu bakımından üstünlükler taşıyan ve ülkemize büyük gelirler sağlayabilecek olan el sanatları sektörü ve el halıcılığı sektörü yıldan yıla gerilemektedir. Eğer teşvik ve destek sağlanmaz ise Orta Asya'dan Anadolu'ya gelip yaygınlaşan ve dünyada daha çok Türk'e has bu meslek dalı olan halıcılık yakın bir gelecekte yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır.
Her Türk kadınının son derece yatkınlığı (aşinalığı) ve ruhu dinlendirici özellikleri de bulunan el dokumacılığı ile, ülkemiz darboğazını aşabilir.
Makine halıcılığının yaygınlaşması ve yatırım teşvikleriyle ülke genelinde el sanatlarına gerekli önemin verilmeyişi bilhassa Isparta halıcılığına bir darbe niteliği taşımaktadır. Isparta'da yapılan her yatırımda, fabrikada, okulda, camide halı vardır. Yatırımın sermayesi, okulun tuğlası, caminin minaresi hep halıdır. Halıdan sağlanan gelirlerdendir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.