Sayısal verileri bulma ve analiz etme yöntemlerini inceleyen bilim dalı.
İstatistiğin amacı, gözlenebilen durumlardan yararlanarak, gözlenmeyen ya da gözlenemeyen durumlar hakkında bilgi elde etmektir.
Bazen bir grup objenin belli bir özelliği üzerinde çalışılır ve bu obje grubundaki bazı elemanların, bu özelliğe ait ölçümleri bir küme oluşturur. Bu ölçümler kümesinin bazı yönlerden özelliklerini belirten sayılara gereksinim duyulur. Bu sayılara da istatistik denir.
Bir grup ölçme sonucunda iki tür küme oluşturulabilir. Bazen araştırmaya konu olan tüm objelerin dikkate alınan özelliklerine ait ölçme sonuçlarının oluşturduğu küme üzerinde çalışılır. Bu ölçme sonuçları kümesine evrensel küme adı verilir. Araştırmalarda çoğu zaman, evrensel küme yeri-ne ondan daha uygun şekilde bazı elemanlar seçilerek daha az sayıda elemandan oluşturulan ve adına örneklem kümesi denilen bir küme üzerinde çalışılır. İstatistiksel yöntemler genel olarak iki kategoride düşünülürler. Bunlar;
1.Verilerin özetlenmesini ve veri kümesinin betimlenmesi,
2. Daha az sayıdaki veriden yararlanarak genellemeler yapma, başka bir deyişle, örneklem kümesinden elde edilen verilerden yararlanarak evrensel küme hakkında genellemeler yapma yöntemlerini içeren tekniklerdir.
Araştırılması istenen konuların istatistiksel sonuçlarını bulmak için merkezi eğilim ölçüleri hesaplanır. Merkezi eğilim ölçüleri mod, ortanca (medyan) ve aritmetik ortalamadır. Merkeze yığılma ölçülerinden en çok kullanılanı aritmetik ortalamadır.
İstatistiksel çalışmalar sonucunda elde edilen bilgilerin şekil, resim ve çizgilerle gösterilmesine grafik denir. Başlıca kullanılan grafik çeşitleri; şekil grafiği, çizgi grafiği, sütun grafiği ve pasta grafiğidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.