Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal marşı. Sözleri Mehmet akif Ersoy'un, bestesi Osman Zeki Üngör'ündür. Osmanlı Devleti zamanında devleti temsil eden herhangi bir milli marş yoktu. Ancak kurulan yeni Türk Devleti, milli mücadelenin anlamı ve Türk ulusunun bağımsızlık isteğini dile getirecek bir marşın yazılmasını gerekli gördü. Bu nedenle 1921 yılı başlarında bir yarışma açıldı.
Yarışmada birinci olacak esere büyük miktarda para ödülünün verileceği açıklandı ve yarışmaya 724 şiir katıldı. Yarışmaya katılan hiçbir şiir yeterli görülmedi. Dönemin Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey (Tanrıöver) bu marşı ünlü şair Mehmet akif'in (Ersoy) yazmasını istiyordu. Ancak ortaya ödül konmasından dolayı Mehmet akif yarışmaya katılmayacağını açıklamıştı. Milli Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi Bey, Mehmet akif'e tekrar ricada bulunarak, kendisi için ödülün söz konusu edilmeyeceğini bildirdi. Bunun üzerine Mehmet akif, İstiklâl Marşı'nı yazarak armağan etti. Bu şiir mecliste üç kez okundu ve ayakta alkışlandı. 12 Mart 1921 tarihinde Mehmet akif'in şiiri Türkiye Büyük Millet Meclisinde oy çokluğuyla kabul edildi. Ardından açılan beste yarışmasına 24 beste katıldı ve Maarif Vekâleti'in de toplanan bir kurul Ali Rifat Beyin (Çağatay) bestesini seçti. Geleneksel Türk marşlarını andıran bu beste 1930'a değin kullanıldı. Bu tarihten sonra İstiklâl Marşı, dönemin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası şefi Osman Zeki Üngör'ün yeni bestesiyle çalınmaya başlandı.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.