Izgara - Bilgiler
12/11/2013 5:00
Alm. Grill, Gitter (n); Ofenrost (m), Fr. gril (m); grille (f), İng. gridiron; grating. Mâden veya ağaç çubukların aralıklı olarak sıralanması ile meydana getirilen parmaklık veya kafes şeklindeki âlet.

Çeşitli işlerde kullanıldığı için büyüklükleri ile yapılış tarzları değişiktir. Mutfakta et, balık ve köfte kızartmak için kullanılanlar, tel ve demirden yapılır. Dikdörtgen veya dâire şeklinde olanları vardır. Tutmak için bir de sapları bulunur. Sobalarda biriken külleri aşağıdan almak için kullanılan ızgaralar; lâğım, yalak gibi yerlere çeşitli maddelerin girerek tıkanmasına mânî olmak için konan ızgaralar değişik tiplerde imâl edilir. Bir de inşaatlarda temeli sağlam oturtmak için ağaç, demir ve betondan yapılan temel ızgaralar; alt katlardaki havalandırmayı sağlamak için demirden aralıklı konan ızgaralar bir başka değişik tipleridir.

Izgaranın belli başlı bu kullanma şekillerinden başka, pekçok yerde değişik şekilleri de mevcuttur.

Önceki
Önceki Konu:
Sümerler
Sonraki
Sonraki Konu:
Sünbül Efendi

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu