Ege Bölgesi'nin batı bölümünün orta kesiminde yer alan kent. Yüz ölçümü, 11 973 km2, nüfusu 3 370 866 kişi (2000), il plâka kodu, 35'tir. İlçeleri, Merkez, Bornova, Karşıyaka, Konak, Aliağa, Bayındır, Bergama, Beydağı, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menderes, Menemen, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı ve Urla'dır.
İzmir toprakları vadiler, bu vadileri birbirinden ayıran dağlarla kaplıdır. En önemli dağları, Mandra dağları, Yund dağları, Dumanlıdağ, Yamanlar Dağı, Bozdağ ve Aydın (Bey) Dağları'dır. Bu dağların birbirinden ayırdığı vadilerde verimli ovalar vardır. En önemli ovaları, Menemen, Bornova, Kemalpaşa, Küçük Menderes, Ödemiş ve Tire Ovaları'dır. İl topraklarının akarsularını toplayan başlıca akarsular, Gediz, Küçük Menderes ve Bakırçay'dır. En önemli gölleri, Belevi Gölü ile Gölcük'tür. Ege kıyıları girintili ve çıkıntılıdır. En önemli çıkıntısı Urla Yarımadası'dır. Başlıca girintiler ise Dikili, Çandarlı, İzmir ve Kuşadası körfezleridir. İzmir körfezi tarih boyunca çok önemli bir liman olmuştur. İl, Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Yazlar kurak ve sıcak, kışlar ılık ve yağışlıdır. Alçak kesimlerde kar yağışı yok denecek kadar azdır. Doğal bitki örtüsü makidir. Dağlık bölümlerin yüksek kesimlerinde ormanlık alanlara rastlanır.
İzmir ekonomisi, sanayi, ticaret, turizm ve tarıma dayalıdır. İklim koşullarının uygunluğu, tarımsal alanların verimli oluşu sayesinde tarım gelişmiştir. En çok yetiştirilen ürünler, karpuz, üzüm, patates, buğday, zeytin, domates, çiğit, kavun, pamuk, incir, mısır ve arpadır. Gediz ve Küçük Menderes vadilerinde çekirdeksiz üzüm yetiştirilir. Hayvancılık çok önemli miktarlarda değildir. Koyun yetiştiriciliği, tavukçuluk, arıcılık, balıkçılık yapılır. İzmir'in Çipura balığı oldukça ünlüdür.
İzmir kenti en önemli ticaret ve sanayi kentidir. İl sanayii ülke çapında önemlidir. İlde bulunan başlıca sanayi kuruluşları, kimya, besin, yünlü ve pamuklu dokuma, konfeksiyon, makine, elektronik, otomotiv, gemi yapımı ve çimentodur.
İzmir antik çağlardan beri çok önemli kültür ve ticaret yerlerinden biri olmuştur. Tarihi boyunca birçok uygarlığa sahne olan il topraklarında arkeolojik kalıntılar çok fazladır. Bu topraklarda çok zengin bir kültür birikimi vardır. İzmir kenti Türkiye'nin üçüncü büyük kentidir. Ege'nin incisi olarak adlandırılan kent, çok önemli kültür, sanat, ticaret, sanayi, tarım, ulaşım ve turizm merkezlerinden biridir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.