İzmirâ’in İşgali - Bilgiler
08/12/2009 20:17
İzmir 15 Mayıs 1919'da Yunan birlikleri tarafından işgal edilmeye başlandı. İşgale ilk karşı çıkan, gazeteci Hasan Tahsin olmuştu. Yunanlılara ilk kurşunu atan Hasan Tahsin, aynı zamanda Kurtuluş Savaşı'nın da ilk kurşunu ve ilk şehidi olmuştur. Bu olayı bahane eden Yunan birlikleri İzmir'de büyük bir kıyıma başladı. Kıyımın şiddeti İtilâf Devletleri tarafından bile onaylanmadı. Efeler işgale karşı çıkmaya devam ettiler. İzmir'in işgali, Kurtuluş Savaşı'nın silâhlı direnişinin başladığı tarih olarak kabul edilir. O zamana kadar dağınık biçimde çeşitli Müdafaa-i Hukuk (hakları savunma) örgütleriyle direniş yapılıyordu. İzmir'in işgalinin hemen ertesi günü Mustafa Kemal, Samsun'a doğru yola çıktı. Mustafa Kemal, işgalin batıdan başlaması nedeniyle direniş cephesinin doğuda kurulması gerektiğini düşünüyordu. Yunan birlikleri İzmir'de yeterince askeri yığınak yaptıktan sonra, Ege Bölgesi'nin içlerine doğru ilerlemeye başladılar.

Bu tarihten sonra çeşitli dönemlerde yapılan çeşitli antlaşmalarla İzmir'in Türklere geri verilmesi kabul edilmiş, yönetim hakkı da hep Yunanlılara bırakılmıştı. 30 Ağustos 1922de başlatılan Başkomutanlık Meydan Savaşı ve Büyük Taarruz sonunda Anadolu düşmandan temizlenmeye başlanmıştı. 9 Eylül 1922 günü Türk askerleri İzmir'e girdiler. Yunanlılar İzmir'i terk etmek zorunda kaldılar. Kaçarlarken İzmir'i yakıp yıkıp öyle kaçtılar. 18 Eylülde Batı Anadolu, Yunan kuvvetlerinden tümüyle temizlendi.

İLGİLİ KONULAR

Kurtuluş Savaşı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu
Popüler Sayfalar: