Jeneratörler, elektrik kesintilerinde en çok aranan makinelerdir. Pratik işlevleri sayesinde çok işe yararlar. Zira pek çok endüstriyel kuruluş başta olmak üzere havaalanlarında, iş merkezlerinde, hastanelerde elektrik kesintilerine karşı işlerin aksamaması için büyük jeneratörler kullanılır. Peki ama jeneratörler elektriği nasıl üretir?
Jeneratörler, hareket enerjisini (kinetik enerji) elektrik enerjisine dönüştüren makinelerdir. Ancak bu hareketin sağlanması yani elektrik kesildiğinde jeneratörün devreye girmesi için yine elektrik, petrol gibi enerji türlerine ihtiyaç duyulur. Devreye giren jeneratör, manyetik alan içerisinde bulunan iletkenin dönmesini sağlar ve o iletkende elektrik akımı oluşur. Böylece hareket enerjisi elektrik enerjisine dönüştürülmüş olur. Eğer jeneratör otomatik olarak devreye giriyorsa, 15-20 saniye sonra tekrar elektrik üretilmeye başlanır veya hiç güç kaybı olmadan jeneratör elektrik üretmeye başlar. Elle çalışan bir jeneratör ise birisi tarafından çalıştırılması gerekir. Bu tip jeneratörler daha çok geçici elektrik enerjisi verilen yerlerde kullanılır.
Elektrik santrallerinde jeneratörlerin elektrik enerjisi üretmesi için gerekli olan hareket enerjisi değişik yollardan sağlanır. Termik santrallerde kömür, fuel-oil gibi fosil yakıtlar yakılarak kazandaki su buhar haline getirilir. Oluşan yüksek basınçlı su buharı türbinin hareket etmesini sağlar ve elektrik enerjisi üretilir. Nükleer santrallerde ise kazandaki suyun buharlaştırılması nükleer enerji ile sağlanır. Hidroelektrik santrallerde barajda biriken su yüksekten hızla akarak türbinin kanatları üzerine düşer. Böylece türbine bağlı jeneratörden elektrik enerjisi elde edilir. Bu yollarla üretilen elektrik, kablolar yardımıyla transformatöre getirilir. Burada elektriğin voltajı düşürülerek taşımaya uygun hale getirilir ve iletim hatlarıyla çok uzak mesafelere taşınır. Bu sistem basit gibi görünse de, günümüzde elektrik enerjisi üretmenin en etkili yöntemidir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.