Jeoloji Nedir - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Jeoloji Yunanca Geo (Arz) ve Logos (Bilim) kelimelerinin birleşiminden meydana gelir ve Yerbilimi anlamına gelir. Jeoloji yerküresinin güneş sistemi içerisindeki durumundan onun fiziksel ve kimyasal özelliklerine, oluşumundan bu yana geçirdiği değişikliklere, üzerinde yaşayan canlıların evrimine kadar geniş bir kapsama sahiptir.Jeoloji bir gözlem bilimidir. Bugün dünyamızda gözlemleyebildiğimiz çok sayıda jeolojik olay cereyan etmektedir. Akarsuların yataklarını aşındırması, volkanların patlaması, depremler gibi olaylar hızla oluştuklarından insanlar tarafından doğrudan gözlemlenebilmektedir. Buna karşılık insanın zaman ölçeğine göre çok yavaş olan bazı olaylar ise doğrudan izlenememektedir.Jeolojinin temel prensiplerinden biri aktüalizm prensibidir. Üniformitaryanizm adı ile de bilinen bu prensibe göre bugün dünya yüzeyinde görebildiğimiz olaylar geçmişte de aynı şekilde gerçekleşmiştir. Öyle ise günümüzde örneğin bir akarsuyun aşındırma ve çökeltme işlevlerini inceleyen bir kişi bu sistemin özelliklerini ortaya koyar ve bu bilgiler ışığında kayaları incelerse milyonlarca sene önce varolmuş bir akarsuyu da kayalar içerisindeki izlerinden (jeolojik kayıttan) tanıyabilir.Jeoloji çok disiplinli bir bilim dalıdır. Fizik, kimya, biyoloji gibi bilim dalları ile sıkı ilişkileri olan jeoloji kendi içerisinde de çeşitli bilim dallarını içerir. Bu bilim dallarının birkaçı aşağıdadır:

Mineraloji: Yerin temel taşı sayılan minerallerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini inceler

Petrografi: Yerkabuğunu oluşturan kayaların özelliklerini inceler

Fiziksel Jeoloji ya da Genel Jeoloji: İç ve dış kuvvetlerin etkisi ile yerkabuğunda oluşan olayları inceler

Tektonik: Yerkabuğunun büyük ölçekli hareketlerini inceler

Yapısal Jeoloji: Yerkabuğundaki hareketlerin neden olduğu deformasyonları inceler

Stratigrafi: Çökel kayaların yertarihi boyunca geçirdiği anorganik evrimi inceler

Paleontoloji: Yeryüzü üzerinde yaşamış canlıları inceler

Paleoklimatoloji: Jeolojik devirlerdeki iklim ve atmosfer koşullarını inceler

Uygulamalı Jeoloji: Yol, baraj, bina gibi mühendislik yapılarının yapılması için gerekli olan jeolojik parametreleri inceler

Maden Yatakları: Yerkabuğu içerisindeki madenlerin oluşum koşullarını inceler

Jeokimya: Kayaların, minerallerin ve madenlerin kimyasal özelliklerini inceler

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu