Naftakinon adıyla da bilinir. Doğada K-1 ve K-2 olarak iki biçimde bulunur. K-1 vitamini bitkilerde bulunur. K-2'yse bağırsaklardaki bakteriler tarafından da üretilen, organik bileşiklerdir. Sentetik olarak üretilen türüne de K-3 menadion denir. K vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir. Kan pıhtılaşmasında önemli rol oynar. Lâhana, karnabahar, ıspanak ve diğer yeşil sebzelerde, soya fasulyesi ve tahıllarda bulunur. Genellikle vücutta bağırsak bakterileri tarafından sentezlenir. Kanın pıhtılaşmasını sağlar. Bazı çalışmalar özellikle yaşlılarda kemikleri güçlendirdiğini göstermektedir. Pıhtılaşmada ve kemik yapımında kalsiyuma yardımcı olur. Kontrolsüz kanamalara neden olan K vitamini eksikliği malabsorbsiyon hastaları dışında ender görülür. Doğumdan sonraki ilk 3-5 gün içerisinde bağırsak florası henüz tam gelişmemiş olduğundan K vitamini eksikliği vardır.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.