K Vitamini - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Naftakinon adıyla da bilinir. Doğada K-1 ve K-2 olarak iki biçimde bulunur. K-1 vitamini bitkilerde bulunur. K-2'yse bağırsaklardaki bakteriler tarafından da üretilen, organik bileşiklerdir. Sentetik olarak üretilen türüne de K-3 menadion denir. K vitamini yağda eriyen vitaminlerdendir. Kan pıhtılaşmasında önemli rol oynar. Lâhana, karnabahar, ıspanak ve diğer yeşil sebzelerde, soya fasulyesi ve tahıllarda bulunur. Genellikle vücutta bağırsak bakterileri tarafından sentezlenir. Kanın pıhtılaşmasını sağlar. Bazı çalışmalar özellikle yaşlılarda kemikleri güçlendirdiğini göstermektedir. Pıhtılaşmada ve kemik yapımında kalsiyuma yardımcı olur. Kontrolsüz kanamalara neden olan K vitamini eksikliği malabsorbsiyon hastaları dışında ender görülür. Doğumdan sonraki ilk 3-5 gün içerisinde bağırsak florası henüz tam gelişmemiş olduğundan K vitamini eksikliği vardır.

Önceki
Önceki Konu:
Zürafa
Sonraki
Sonraki Konu:
Kabak

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu