Kabakulak - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Tükürük bezlerinin iltihaplanarak şişmesiyle ortaya çıkan virüs kökenli bulaşıcı bir hastalık. Çocukluk döneminde gözlenebildiği gibi, ergenlik döneminde de gözlenebilir. Ergenlik döneminde geçirilmesi, erkek çocuklar için tehlikelidir, kısırlık yapabilir. Ergenlikten sonra kısırlık yapmasının nedeni, testislerde enfeksiyon yaratmasıdır. Tedavi edilmezse, hastalık bir beyin hastalığı olan menenjite kadar gidebilir. Bu hastalığa virüsler neden olmaktadır. Kulak arkasındaki lenf bezlerinin şişmesi nedeniyle kulaklar irileştiği için bu adı alır. Genelde yüz ve kulak bölgeleri şişer. Bazen yüzün yalnızca bir tarafı şişebilir. Hastalık sırasında ağzı açma ve yutkunma acı verici olabilmektedir. Yüksek ateş, bitkinlik ve iştahsızlık tipik belirtileridir.

Hastalık bir kere geçirildikten sonra, ömür boyu bağışıklık kazanılır. Hafif bir biçimde geçirilmiş olması dahi bağışıklık kazanmaya yeterlidir. Çocuğun kabakulak geçirdiği, ancak bir doktor tarafından belirlenir. Hastalığın seyri, hastalığın şiddet derecesine göre değişir. Hastalığa yakalanan kişi, bu hastalığa karşı bağışıklık kazanmış olur. Hastalık öncesi olunacak aşı, hastalığın etkilerini azaltır.

Kabakulak hastalığı damlacık enfeksiyonu şeklinde bulaşır. Hastalıklı kişinin öksürmesi ya da hapşırmasıyla bulaşır. Hastalık belirtileri, virüs bulaşmasından 2-4 hafta sonra ortaya çıkar. Genel olarak belirtilerin ortaya çıkmasından başlayarak, on gün süreyle evde dinlenmek gereklidir. Ateş yükselmesine karşı vücut ılık suya batırılmış süngerle silinebilir.

Önceki
Önceki Konu:
Kaktüs
Sonraki
Sonraki Konu:
Lenfositler

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu