Günlük hayatımızın neredeyse her alanında kullandığımız bir araçtır kağıt. Kitap, defter, gazete, harita, poster üretimi vb. pek çok alanda kullanırız. Bu önemli aracın buluşunu ise bir saray memuru olan Çinli Tsai Lun yapmıştır.
Kağıt, ağacın gövdesindeki fiber adı verilen liflerden yapılır. Bu liflerin ince katmanlara ayrıştırılmasıyla selüloz elde edilir. Kısacası kâğıdın öz maddesi selülozdur. Günlük yaşamda kullanılan hemen her kâğıt odun lifinden üretilir. Ancak sağlam kâğıtlar ve banknotların üretimi için uzun lifli saf selülozlar kullanılır. Bu lifler de pamuk ve keten gibi bitkilerden elde edilir. Bazı özel kâğıtlar ise selüloz ve lateks gibi maddelerin karıştırılmasıyla üretilir. Hatta sadece polyolefin gibi sentetikten elde edilmiş kâğıtlar da vardır. Bunlar denizcilerin kullandığı suya dayanıklı, yıpranmayan haritalardır.
Kullanılmış kâğıtların içerisinde bulunan lifler sayesinde kâğıtların geri dönüşümü mümkündür. Bu sayede fazla ağaç kesiminin de önüne geçilebilir. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl kullanılan kâğıtların %50'si geri dönüştürülmektedir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.