Akdeniz Bölgesi, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin kesiştiği bölümde yer alır. Yüz ölçümü 14 327 km2, nüfusu 1 002 384 kişi (2000), il plâka kodu 46'dır. İlçeleri; Merkez, Afşin, Andırın, Çağlayancerit, Ekinözü, Elbistan, Göksun, Nurhak, Pazarcık ve Türkoğlu'dur. Oldukça yüksek bir alan üzerinde kurulmuştur. En önemli dağları; Binboğa dağları, Ahır dağı, Engizek dağı ve Nurhak dağıdır. İl topraklarının alçak kesimlerinde verimli ovalar vardır. Başlıca ovaları, Maraş Ovası ile Elbistan Ovası'dır. Kahraman Maraş ilinde doğal göl yoktur. Aksu Çayı üzerinde kurulan Kartalkaya Baraj Gölü en önemli yapay gölüdür. Başlıca akarsuları, Ceyhan Irmağı ile Aksu'dur. Kahraman Maraş ilinin kuzey kesimleri karasal iklimin etkisi altındadır. Güney ve orta kesimlerinde Akdeniz iklimi görülür. İklime bağlı olarak bitki örtüsü değişiklik gösterir. Kuzey kesimlerinde bulunan dağlarda bitki örtüsü çeşitli değildir. Genellikle bu bölgedeki bitki örtüsü bozkır şeklindedir. Güneye doğru gidildikçe bitki örtüsü zenginleşir.
Halkın yarıdan çoğu kırsal kesimde yaşar. Yetiştirilen başlıca ürünler; buğday, şeker pancarı, arpa, üzüm, baklagiller, çiğit, pamuk, elma ve domatestir. Canlı hayvan ticareti de önemli bir gelir kaynağıdır. Sanayi kuruluşları genellikle, tarım ve orman ürünlerini işleyen kuruluşlardır. Başlıca sanayi kuruluşları; bitkisel yağ, un, şeker, süt ürünleri, yem, çırçır, iplik, dokuma, yonga levha kaplama, inşaat demiri, tuğla ve kiremit fabrikalarıdır. Yer altı kaynakları açısından oldukça zengin bir ildir. İl topraklarından alüminyum, barit, demir, linyit, manganez ve mermerin yanı sıra şifalı maden suyu da çıkarılır.
Kahraman Maraş ilinin tarihi çok eskilere dayanır. Kervanların geçiş yolları üzerinde olması, şehrin önemini artırmıştır. Kurtuluş Savaşı yıllarında il halkının gösterdiği yiğitliklerden dolayı Maraş olan adı, TBMM tarafından Kahraman Maraş olarak değiştirilmiştir. Maraş dondurması olarak bilinen dövme dondurması oldukça meşhurdur.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.