Alm. Hermelin, Fr. Hermine (f), İng. Ermine. Familyası: Sansargiller (Mustelidae). Yaşadığı yerler: Avrupa, Asya ve Kuzey Amerika’nın ormanlık, çalılık ve açık taşlık arâzilerinde. Özellikleri: Gelinciğe benzer, etçil, çevik bir hayvan. Boyu 30, kuyruğu 10 santimetredir.Postu yazın esmer kırmızı, kışın beyaz tüylüdür. Kuyruğunun ucu her mevsimde siyahtır. Beyaz postu kürkçülükte kıymetlidir. Ömrü: 6-8 yıl. Çeşitleri: Tanınan tek türdür.
Sansargiller âilesinden, gelinciğe benzer, etçil ve çevik bir hayvan. Türkçede buna “as”, “hermelin” veya “büyük gelincik” de denir. Uzun gövdeli, kısa bacaklıdır. Sıçrayıcı, tırmanıcı ve iyi yüzücüdür. Arka ayaklarına dayanarak sıçramalarla yol alır. Soğuk kuzey memleketlerinin ormanlık, açık arâzi ve taşlık bölgelerinde yaşar. Öldürdüğü sıçan ve tavşanların kütük ve kaya altlarındaki inlerinde barınır. Erkekleri daha büyüktür. Derisinin tüyleri gâyet ince ve yumuşaktır. Postu, yazın kestâne rengi, kışın beyaz renkte olur. Karın kısmının tüyleri sarımtraktır. Kış postu kürkçülükte makbuldür. Çoğunluk gece avlanmaya çıkar. Avının ensesinden ısırarak öldürür. Fare ve köstebeğe düşkündür. Bâzan ağaçlara tırmanarak kuş yuvalarını yağma eder. Balık ve karides avlamak için suya dalmaktan çekinmez.Kümes hayvanlarına da saldırdığı olur. Avlanırken tiz bir ses çıkarır. İri böcek, yer solucanı ve yılanları da avlar. Kendini tehlikede hissettiği an insana saldırmaktan çekinmez. Samanlık ve tahıl ambarlarının çevresindeki fâre ve sıçanları avladığından faydalı sayılır. En büyük düşmanları ev kedisi, baykuş ve atmacadır.
Yaz aylarında eşleşirler. 75 günlük gebelik süresinden sonra 3-13 kadar yavru doğurur. Yavrularının gözleri kapalıdır. İki hafta içinde gözleri açılır. İki aylık olunca avlanmaya başlarlar.
Eskiden, kıymetli beyaz tüylü postundan Avrupa’da, kral ve hâkimlere mahsus kürkler yapılırdı.
Hattatların yazı yazarken elleriyle kâğıdı yağlandırmamak ve elin hareketlerine mâni olmamak için ellerinin altında tuttukları, altı ince tüylü, üstü çuha kaplı deri parçasına da “kakum” denilirdi.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.