Göğüs boşluğunda, diyaframın üstünde ve iki akciğerin arasında, biraz sola eğik, tabanı yukarıda, koni şeklinde bir organ. Kanın ve lenfin akması için gerekli basıncı sağlayan bir pompa gibidir. Kalp duvarını oluşturan kaslar, kendine özgü çok sıkı ve dallanmış bir şekilde birbirine bağlıdır. Çizgili kas yapısı taşımasına karşın, istemsiz çalışır. Kendi üzerinde kasılma ritmini başlatıcı hücreler vardır. Aynı zamanda kasılıp gevşeme için beyinden emir alır. Bu nedenle bizi heyecanlandıran bir şey gördüğümüzde kalbimiz daha hızlı atmaya başlar. Dinlenme durumunda bir insanın kalbi dakikada ortalama 68 - 72 kez atar. Memeli kalbi dört odadan oluşmuştur. Kanın toplardamarlarla kalbe geldiği bölümler (odalar) kulakçık, atardamarlar ile vücuda pompalandığı bölümler (odalar) de karıncık olarak adlandırılır. Kulakçık ve karıncıklar arasında kalp kapakçıkları bulunmaktadır. Kalp kapakçıklarından aynı zamanda karıncıklar ile atardamarlar arasında da bulunur. Kapakçıklar, kalbin kasılması sırasında kanın geri dönmesini önler.
Kalp, çalışırken öncelikle kulakçıklar kasılır. Kulakçıklar içindeki kan karıncıklara aktarılır. Kulakçıklar gevşemeye geçtiği anda, karıncıklar kasılmaya başlar. Daha kuvvetli olarak kasılan karıncıklar içindeki kan, atardamarlara doğru basınçla itilir. Bu sırada kulakçıklar ve karıncıklar arasındaki kalp kapakçıkları kapanmıştır. Karıncıklar gevşemeye geçtiği anda, atardamarların içindeki yüksek kan basıncı kanı kalbe doğru geri iterek, karıncıklar ve atardamarlar arasındaki kapakçıkların kapanmasına yol açar. Bu sırada kulakçıklara toplardamarlardan gelen yeni kan dolmuş ve kulakçıkların kasılması başlamıştır.
İLGİLİ KONULAR
Dolaşım Organları, Kulakçık, Karıncık, Kalp Kapakçıkları
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.