Orta Anadolu'nun güneydoğusundan doğuya doğru uzanan tarihi bölge. Bugün Kapadokya adı, yalnızca Göreme-Ürgüp bölgesi için kullanılmaktadır.
Kapadokya'nın oluşumu tarih öncesi devirlere kadar uzanmaktadır. 60 milyon yıl öncesine kadar Anadolu'da yer alan Toros dağları, Alp dağlarına bağlıydı. Üçüncü Jeolojik Devirde Toroslar yükseldi ve kuzeydeki Anadolu plâtosunun sıkışmasıyla, bölgedeki bazı yanardağlar faaliyete geçti. Kapadokya bölgesindeki iki büyük yanardağdan biri Erciyes, diğeri de Hasan Dağı'dır. Bu iki büyük dağın ortasında, daha küçük bir yanardağ olan Göllü Dağ vardır. Milyonlarca yıl, bu yanardağların plâtoda biriktirdiği küller, yumuşak bir tüf tabakası oluşturdu. Bu tüf katmanının üzerini yer yer sert bazalttan oluşan, ince bir lâv tabakası kapladı. Doğal koşulların etkisiyle bazalt çatlayıp parçalara ayrıldı ve yağan yağmurlar, çatlaklardan sızıp yumuşak tüfü aşındırmaya başladı. Böylece üzerlerinde sert bazalt kayasından şapkaları bulunan koniler meydana geldi. Türkler bu konilere "peri bacası" adını taktılar.
Doğu ile Batı uygarlığının kaynaştığı bir bölge olan Kapadokya "güzel atlar diyarı" anlamına gelir. Tarihçilere göre, Kapadokya Krallığı döneminde bu bölgede güzel atlar yetiştirilip bu atlar, Roma stadyumlarında yarıştırılıyordu. Kapadokya halkı vergilerini bu atlarla ödüyordu.
Su ve rüzgâr erozyonu, bazalt örtüsü olmayan ya da zamanla yok olmuş tüf tabakalarında Soğanlı ve Ihlara gibi doğal güzelliğe sahip bazı vadiler oluşturdu. Bu vadilerin hemen hepsi Kızılırmak'ın güneyinde yer almaktadır.
Kapadokya içinde yer alan bir başka tarihi yer de Zelve Vadisi'dir. Zelve, yakın yıllara kadar Hristiyan nüfusun Müslümanlarla birlikte yaşadığı bir kentti. Kentte birbirine tünelle bağlanmış üç vadi boyunca birçok kaya kilisesi manastır ve cami yer almaktadır. Bölgedeki yerleşim, vadinin duvarlarına oyulmuş kaya evlerinden oluşur. 1924 yılında burada yaşayan Rumlar Yunanistan'a göç etmiş, yerine Türkler yerleşmiştir. Kent, 1952 yılında tamamen boşaltılmıştır. Bölgede 15 kilise bulunur. Bunlardan en büyük olanları Üzümlü ve Geyikli kiliseleridir. Keşişler Vadisi denilen bölümde St. Simon'un inzivaya çekildiği söylenen üç başlı bir peri bacası bulunmaktadır.
Kapadokya, bugün ülkemizin en önemli turizm merkezlerinden biridir.
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.