Alış Fiyatı (AF): Bir malın bir tane ya da 1 kg gibi yalnızca bir birimine ödenen paraya "alış fiyatı" denir.
Mal Oluş Fiyatı (MOF): Bir malın alış fiyatına taşıma ve öteki masrafların (M) eklenmesiyle elde edilen fiyata "mal oluş fiyatı" denir.
MOF = AF + M
Satış Fiyatı (SF): Bir malın bir biriminin satıldığı fiyata "satış fiyatı" denir. Bir maldan belli bir sürede ne kadar satıldığını belirten sayıya "satış miktarı" (SM) denir.
Kârlı (K) satışlarda;
MOF = SF - K
Zararlı (Z) satışlarda;
MOF = SF + Z
İskonto (İ): Bir malın satış fiyatından daha az bir fiyatla satılmasına "iskontolu satış" ya da "indirimli satış" denir. Bir malın indirim yapıldıktan sonraki fiyatına "iskontolu satış fiyatı" (İSF) denir. İndirimli satışlarda satış fiyatı ile iskontolu satış fiyatı arasındaki farka "iskonto" ya da "indirim" denir. İskontonun hangi oranda yapıldığını belirten yüzdeye "iskonto yüzdesi" (İY) denir.
İ = İY x SM
İ = SF - İSF
Komisyon (KO): Bir malın mal sahibi adına satışına karşılık, alınan bedele "komisyon" denir. Komisyon malın fiyatının belli bir yüzdesi olur. Bu yüzdeye "komisyon yüzdesi" (KOY) denir. Komisyonun ne kadar olduğunu belirten para miktarına "komisyon miktarı" (KOM) denir. Başkaları adına belli bir ücret karşılığı mal alan ya da mal satanlar "komisyoncu" adını alır.
KOM = KOY x SM
Kâr (K): Bir satışta satış fiyatı mal oluş fiyatından büyükse, satış fiyatı ile mal oluş fiyatı arasındaki farka "kâr" denir. Kârlı satışlarda;
K = SF - MOF
Zarar (Z): Bir satışta satış fiyatı mal oluş fiyatından küçükse, satış fiyatı ile mal oluş fiyatı arasındaki farka "zarar" denir. Zararlı satışlarda;
Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.