Karadeniz - Bilgiler
08/12/2009 20:17
Avrupa ve Asya kıt'aları arasında yer alan Karadeniz, doğuda ve kuzeyde Gürcistan, Rusya, Ukrayna , batıda Romanya ve Bulgaristan, güneyde de Türkiye'nin kuşattığı iç denizdir. Doğu-batı doğrultusundaki uzunluğu yaklaşık 1200 km'dir. Karadeniz batıdan doğuya doğru gidildikçe daralır. İstanbul Boğazı ile Marmara Denizi'ne, Çanakkale Boğazı ile Ege Denizi'ne açılarak Akdeniz'e bağlanır.

Karadeniz kıyıları, bağlantı kurduğu diğer denizlere oranla daha az girintili ve çıkıntılıdır. Bu nedenle korunaklı doğal limanları çok azdır. Karadeniz'in ada sayısı çok azdır. Bu adalar kaya parçacıkları (Giresun ve Kefken adaları) ya da kil ve kum (Yılan adası) oluşumlu alçak kara yüzeyleriyle sınırlıdır. Ortalama derinliği 1272 m olan Karadeniz'in su miktarı 547 000 km3tür. Karadeniz, Marmara ve Ege Denizleri'ne göre daha az tuzludur. Bunda Karadeniz'e dökülen Tuna, Dinyester, Dinyeper, Kızılırmak gibi büyük ırmakların etkisi vardır. Yüzey sularının tuzluluğu binde 18-19'dur. Akarsu ağızlarında bu oran daha da azalır.

Karadeniz'in yüzey suları oksijen ve besin tuzu bakımından zengin olması nedeniyle balıkçılık bakımından zengin bir ortam oluşturur. Karadeniz'de yazın 2600C'ye kadar ısınan yüzey sularının en sıcak kesimi güneydoğu, en serin sularıysa kuzeybatı kesimindedir. Kışın sıcaklık kuzeybatı kesiminde 200C'ye kadar inebilir. Türkiye'nin Karadeniz kıyısında yer alan başlıca kentleri Zonguldak, Trabzon ve Samsun'dur.

Önceki
Önceki Konu:
Karadeniz Bölgesi
Sonraki
Sonraki Konu:
Karakaya Barajı

Yapılan Yorumlar

Henüz kimse yorum yapmamış.

Bu sayfada yer alan bilgilerle ilgili sorularınızı sorabilir, eleştiri ve önerilerde bulunabilirsiniz. Yeni bilgiler ekleyerek sayfanın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Yorum Yapın

Güvenlik Kodu